Ústavný súd bude verejnú voľbu generálneho prokurátora riešiť už v stredu

Ústavný súd (ÚS) SR bude o návrhu prvého námestníka generálneho prokurátora (GP) SR Ladislava Tichého rozhodovať na neverejnom zasadnutí pléna už v stredu 15. júna, teda pred avizovanou verejnou voľbou GP v parlamente. Uviedla to hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

13.06.2011 10:27
kladivko, súd, sudca, rozsudok, trestný čin Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

ÚS prijal návrh zastupujúceho GP Tichého 30. mája. V podaní Tichý navrhuje, aby ÚS rozhodol o neplatnosti koaličnej novely rokovacieho poriadku, ktorá mala priniesť zmenu voľby nového generálneho prokurátora z tajnej na verejnú. Zároveň požiadal o pozastavenie účinnosti ustanovení, ktoré tento krok umožňovali. V návrhu naznačuje politické pozadie prijatia takejto novely a odvoláva sa na to, že aj keď Ústava SR priamo nepredpisuje voľbu GP ako tajnú, zakotvuje v sebe princípy demokratického a právneho štátu, ako aj demokratické tradície, ktoré vznikali a rozvíjali sa na našom území. Plénum ÚS pridelilo Tichého návrh sudcovi spravodajcovi 1. júna.

Poslanci NR SR 17. mája prelomili veto prezidenta a 79 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o rokovacom poriadku, ktorá priniesla zmenu voľby. Podanie na Ústavný súd SR ešte pred hlasovaním avizovali v prípade prelomenia prezidentovho veta aj poslanci za opozičný Smer.

Na ÚS sa obrátil aj predseda parlamentu Richard Sulík, ktorý podal 7. júna návrh na odmietnutie podania zastupujúceho GP. Tichý ako zastupujúci prokurátor nie je oprávnený podať návrh na ÚS a to z toho dôvodu, že nemá postavenie GP, ani ústavného činiteľa," vyhlásil vtedy predseda NR SR.

Pripomenul, že ÚS pred niekoľkými rokmi v podobnom prípade rozhodol, že pokiaľ nie je stanovené inak, je určená povinnosť osobného výkonu ústavných právomocí. Medzi právomoci, ktoré vyplývajú šéfovi prokuratúry z ústavy, je aj možnosť obrátiť sa na ÚS. Osoba, ktorá nebola do funkcie ustanovená ústavou predpísaným spôsobom, nemôže podľa analýzy parlamentných právnikov týmito právomocami disponovať.
Podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča, vyhlásenie verejnej voľby GP ešte pred očakávaným verdiktom ÚS nebolo z politického hľadiska správne. Pripustil zároveň, že predseda parlamentu síce neporušil žiaden zákon, ale nemusel sa s voľbou vôbec neponáhľať.

Sulík však už predtým uviedol, že ak by sa ÚS vyjadril k voľbe GP ešte pred konaním mimoriadnej schôdze parlamentu, koalícia sa podľa toho zariadi. Verejná voľba GP by sa mala konať v piatok 17. júna na mimoriadnom rokovaní NR SR.

4 debata chyba