Smer chce o zdražovaní potravín hovoriť v parlamente

Opozičný Smer vyzýva koaličné strany, aby v závere tohto týždňa rokovali v parlamente radšej o zdražovaní na Slovensku či o zadlžovaní krajiny než o novej voľbe generálneho prokurátora. Na zvolanie mimoriadnej schôdze k aktuálnemu vývoju ekonomiky vyzval koalíciu na pondelkovej tlačovej besede Robert Fico.

13.06.2011 16:02
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico so spolustraníkmi v parlamentných laviciach.
debata (30)

„Vláda musí niečo povedať, lebo vláda zatiaľ len prispela k zdražovaniu,“ vyhlásil expremiér a predseda strany Smer. Kabinet Ivety Radičovej by mal v parlamente podľa Fica povedať, čo chce robiť proti rastúcim cenám, keďže tlak na ich zvyšovanie bude podľa jeho slov pokračovať.

Zverejnené údaje o štvorpercentom tempe inflácie v máji podľa Smeru potvrdzujú, že Slovensko má zlú vládu, ktorá ide zlou cestou. Opozičný Smer kritizuje vládu Ivety Radičovej, že k rastu cien prispeli významným spôsobom jej opatrenia prijaté v rámci balíčka opatrení. „Čísla, ktoré v pondelok zverejnil Štatistický úrad SR o vývoji cien na Slovensku, museli ráno pôsobiť ako ľadová sprcha na Ivetu Radičovú,“ uviedol Fico.

Podľa podpredsedu Smeru Petra Kažimíra je štvorpercentný nárast cien brutálny a poškodzuje aj ekonomiku cez slabú spotrebu domácností. Podľa Kažimíra to dokazujú aj jeho prepočty, podľa ktorých priemerná rodina s dvoma zamestnanými rodičmi a dvoma deťmi pre súčasný ekonomický vývoj bude musieť na základné potreby vynaložiť tento rok o 550 až 600 eur viac. Ako dodal, 36 eur mesačne musí vynaložiť navyše pre nárast spotrebiteľských cien a o ďalších 14 eur klesnú príjmy priemernej rodiny vplyvom zmien v daňových zákonoch. „Je nespochybniteľné, že vláda prispela k zdražovaniu a nerobí vôbec nič, aby to zastavila,“ povedal Kažimír.

Tempo rastu spotrebiteľských cien naďalej zrýchľuje. Medziročná inflácia v máji totiž podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla 4 percentá, čo znamenalo oproti aprílu zrýchlenie jej dynamiky o 0,3 percentu­álneho bodu. Rast cien sa tak drží na najvyššej úrovni od konca roku 2008. Medzimesačne v máji spotrebiteľské ceny stúpli o 0,3 percenta, kým v apríli oproti marcu vzrástli o 0,4 percenta. V priemere za prvých päť mesiacov tohto roka vzrástli spotrebiteľské ceny medziročne o 3,5 percenta.

30 debata chyba