Na Koaličnej rade pribudne piata strana

Most ustúpil OKS a pustí ju do Koaličnej rady ako svojho štvrtého zástupcu v nej. Koaliční partneri upozorňujú, že to neznamená legitimizáciu OKS ako piatej strany vládnej koalície.

15.06.2011 12:00
Most-Híd, Koaličná rada Foto:
Na najbližšej Koaličnej rade bude vedľa troch predstaviteľov Mostu sedieť aj zástupca OKS.
debata

Očakávajú, že bude prezentovať rovnaké stanoviská ako Most.

Predseda poslaneckého klubu Mostu László Solymos si myslí, že účasť OKS na Koaličnej rade bude mať aj svoje pozitíva. „Boli by tam ako štvrtý člen našej delegácie. Tým by sa zvýšila ich zodpovednosť za ich politické postoje. Možno by to bolo stabilizujúce,“ povedal.

Pre OKS je dôležité, že Most prvýkrát uzná OKS ako politickú stranu, nielen ako súčasť jej poslaneckého klubu v Národnej rade. Podľa šéfa OKS Petra Zajaca nebudú figurovať ako ďalší člen koalície, ale v budúcnosti zmenu nevylučuje.

„My sme nepovedali, že si robíme nárok byť piatou koaličnou stranou, lebo to by znamenalo otvorenie koaličnej dohody. Ale zároveň hovoríme, že reálne sme súčasťou poslaneckého klubu Most – Híd, ale zároveň sme samostatnou politickou stranou, ktorá má samostatné politické názory. Neviem, čo bude v budúcnosti, čo sa stane, keď vznikne povedzme Matovičova strana,“ povedal.

Predseda poslaneckého klubu KDH pred štiepením v koalícii varuje. „Nemyslím, že by to malo pokračovať takto, lebo vytvorili by sme veľmi nebezpečný precedens, ktorý by mohol znamenať veľké riziko pre možný vznik ďalších a ďalších takýchto zoskupení.“ Na druhej strane Hrušovský predpokladá, že OKS nebude vystupovať ako samostatný politický subjekt, ale ako súčasť politiky Mostu. „Tým sa možno skomplikuje rýchlosť dohody, ale pre stabilitu koalície to nemusí znamenať nič zlé,“ dodáva.

SaS snahu OKS byť pri rokovaniach chápe, rovnako ako KDH však poukazuje na možné riziká. „Bude zaujímavé sledovať, či budú na Koaličných radách prezentovať jeden názor. V každom prípade by neprospelo veci, keby sa štvoruholník zmenil na päťuholník. Má sa za to, že z ich stoličiek bude zaznievať vždy nejaký unisono názor. Takto treba dešifrovať tú vetu, aby sa štvoruholník nezmenil na päťuholník,“ konštatoval šéf klubu SaS Jozef Kollár.

Podľa premiérky Ivety Radičovej je to vec Mostu, kto je členom ich delegácie na koaličnej rade.

Politológ Juraj Marušiak vidí posun OKS do Koaličnej rady ako súčasť procesu jej emancipácie, s ktorým musel predseda Mostu Béla Bugár počítať. Priamu hrozbu pre koalíciu v tom nevidí. „OKS nie je strana, ktorá by chcela rozbiť koalíciu. Bude podporovať túto vládu, patrí k stabilným oporám premiérky.“ Dohody sa síce budú hľadať ťažšie, no odpadne ich spochybňovanie v parlamente.

Upraviť vzťahy strán dohodou navrhol Bugár, ktorý predpokladal účasť OKS na Koaličnej rade len pri sporných bodoch. OKS reagovala protinávrhom s požiadavkou trvalého zastúpenia. Predsedníctvo Mostu súhlasilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba