Smer podal návrh na neplatnosť verejnej voľby

Ústavný súd (ÚS) SR bude o návrhu prvého námestníka generálneho prokurátora (GP) SR Ladislava Tichého rozhodovať na neverejnom zasadnutí pléna už v stredu, teda pred avizovanou verejnou voľbou GP v parlamente.

15.06.2011 11:03
Fico, Smer Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (7)

Zároveň prijal ÚS aj podanie skupiny 37 poslancov NR SR za stranu Smer, ktoré podporuje Tichého návrh. Rovnako v ňom požadujú vyhlásenie neplatnosti zmeny tajnej voľby GP na verejnú.

ÚS prijal návrh zastupujúceho GP Tichého 30. mája, ktorý navrhuje, aby ÚS rozhodol o neplatnosti koaličnej novely rokovacieho poriadku, ktorá mala priniesť zmenu voľby nového generálneho prokurátora z tajnej na verejnú. Zároveň požiadal o pozastavenie účinnosti ustanovení, ktoré tento krok umožňovali.

V návrhu naznačuje politické pozadie prijatia takejto novely a odvoláva sa na to, že aj keď Ústava SR priamo nepredpisuje voľbu GP ako tajnú, zakotvuje v sebe princípy demokratického a právneho štátu, ako aj demokratické tradície, ktoré vznikali a rozvíjali sa na našom území. Plénum ÚS pridelilo Tichého návrh sudcovi spravodajcovi 1. júna.

7 debata chyba