Nepríjemné otázky si Orbán asi nevypočuje

Maďarský premiér Viktor Orbán v štvrtok príde do Bratislavy. Nepríjemné témy o novej maďarskej ústave či dvojakom občianstve a volebnom práve pre Maďarov v zahraničí však slovenská strana zrejme nenastolí, keďže Orbán príde len ako zástupca Maďarska na stretnutie predsedov vlád visegrádskej štvorky.

16.06.2011 07:55
Orbán, Radičová Foto:
Maďarský premiér počas návštevy v Slovenskej republike. Na snímke v pozadí slovenská premiérka Iveta Radičová.
debata (15)

Dvojstranné rokovanie Orbána s premiérkou Ivetou Radičovou síce podľa zdroja z Úradu vlády nie je vylúčené, ale podľa bývalého veľvyslanca v Budapešti Jozefa Markuša by aj tak nebolo veľkým prínosom. „Medzi Slovenskom a Maďarskom treba riešiť také vážne veci, že si vyžadujú výhradne bilaterálne rokovania,“ hovorí Markuš.

Zo skúsenosti diplomata dodáva, že dvojstranné schôdzky počas samitov nie sú obvyklé. „Zasadnutie V4 má svoju špeciálnu agendu. Konkrétne bilaterálne témy sa nenastoľujú. Ak by sa aj stretli, povedali by si možno pár zdvorilostí, ako že odložia problémy po skončení predsedníctva Maďarska v Európskej únii. Ale nebolo by to nič pre verejnosť.“

Premiérka odmietla povedať, či sa maďarského partnera spýta, prečo nesplnil sľub, ktorý jej dal, a dodnes neodpovedal na slovenský návrh dohody o dvojakom občianstve. „Hlavným motívom je vyhodnotenie nášho predsedníctva visegrádskej štvorky tento rok… A o ďalších mojich krokoch vás budem informovať vo štvrtok,“ povedala v stredu po rokovaní vlády. V štvrtok R­adičová odovzdá šéfovanie V4 Česku, nie však priamo premiérovi Nečasovi, ale ministrovi zahraničných vecí Karlovi Schwarzenbergovi. Nečas zostal doma pre zatiaľ najrozsiahlejší štrajk, ktorý sa dotkne predovšetkým dopravy. „Konala by som rovnako pri štrajku takého rozsahu, ktoré ostatné krajiny, možno vyjmúc Grécko, zatiaľ nemali,“ dodala premiérka.

Samit sa bude zaoberať aj predsedníctvom Maďarska v Európskej únii, ktoré od júla odovzdáva Poľsku. Predsedníctvo poznačila Orbánova politika, únia sa vyhla stretnutiam v Maďarsku pre sporný mediálny zákon či obmedzenie právomocí ústavného súdu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba