Zemková: Od piatku môžeme dávať výpovede

Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa chce so zamestnancami, ktorých plánuje prepustiť v rámci hromadného prepúšťania, najprv dohodnúť. Už od piatku však môže dávať výpovede.

16.06.2011 12:34 , aktualizované: 14:31
Miloslava Zemková Foto:
Riaditeľka RTVS Miloslava Zemková
debata (4)

Na rokovaní Rady RTVS o tom členov rady informovala šéfka RTVS Miloslava Zemková. Hromadné prepúšťanie je podľa Zemkovej postupné a RTVS pôjde v prvom rade cestou dohôd. Za prvé štyri mesiace tohto roka sa na odchode z RTVS dohodlo približne sto ľudí, väčšina z STV.

„Nedoručili sme ešte ani jednu výpoveď, to znamená ideme dohodami. Tam, kde nebolo možné dospieť k dohode, sme už dali odborom na prerokovanie väčšie množstvo dokumentov. Od zajtra môžeme začať dávať výpovede, je však samozrejme stále možné uplatniť aj formu dohody. (…) Ak nedôjde k dohode, tak ich doručím,“ povedala Zemková.

**Hromadné prepúšťanie chcú urýchliť do konca roka **

Podľa Zemkovej dnes nie je možné sumarizovať počty zamestnancov, ktorých sa prepúšťanie už dotklo, pretože zamestnanci majú dvoj- alebo trojmesačnú výpovednú dobu a počas nej môžu pristúpiť na dohodu. „Stále ešte platí súbeh odstupného a výpovednej doby a je samozrejmé a pochopiteľné, že zamestnanci počítajú s tým, že dostanú náhrady, ktoré im patria,“ uviedla Zemková.

Ak bude od septembra platiť nový Zákonník práce, ktorý ruší možnosť súbehu odstupného a výpovednej doby, RTVS bude zrejme pri hromadnom prepúšťaní postupovať podľa kolektívnej zmluvy. „V jednom hromadnom prepúšťaní nemôže dôjsť k nespravodlivosti takého druhu, že prví prepustení dostanú odstupné a druhí prepustení nedostanú. Pôjdeme potom veľmi pravdepodobne v súlade s kolektívnou zmluvou, kým neukončíme toto hromadné prepúšťanie,“ vysvetlila Zemková.

Cieľom hromadného prepúšťania je podľa Zemkovej, aby pre RTVS pracovalo spolu  1 200 zamestnancov, dnes ich je približne 1 500. Hoci prepúšťanie bolo naplánované na dva roky, riaditeľka RTVS povedala, že by ho chceli najmä kvôli budúcoročnému rozpočtu ukončiť do konca roka. Bude to však bude závisieť aj od toho, či dôjde aspoň k čiastočnému riešeniu dnešných priestorov RTVS a technologickej obnove techniky.

Zemkovej 93 miliónov nestačí, o rozvoji vraj nemožno hovoriť

Rada RTVS sa venovala aj otázke novely zákona o RTVS, ktorú Ministerstvo kultúry SR predložilo do pripomienkového konania. V nej plánuje zrušiť koncesionárske poplatky a nahradiť ich výlučne príspevkom zo štátneho rozpočtu.

Ten by mal predstavovať sumu, ktorá by odpovedala 0,142 percentám HDP Slovenska, pričom však nesmie poklesnúť pod hranicu 90 miliónov eur ročne. Pri aktuálnej situácii by táto zmena znamenala, že by RTVS v budúcom roku dostala približne o 10 miliónov eur menej, teda 93,5 milióna eur oproti tohtoročným necelým 104 miliónom. Podľa Miloslavy Zemkovej však takáto suma nezabezpečí rozvoj RTVS.

„Ak aj uvažujeme nad tým, že rok 2012 by sme stavali na 93 miliónoch, my budeme stále v situácii, keď ten rozpočet bude reštrikčný. (…) Dajú sa ešte urobiť ďalšie škrty možno na 100, 102 miliónov eur, ale ísť na 95 alebo 96 bude veľmi ťažké, nehovorím, že nie nerealizovateľné, ale nerozprávame sa o rozvoji,“ povedala Zemková. Bližšie o výhradách k novele sa vyjadriť nechcela, RTVS zaujme k novele oficiálny postoj a Zemková prezentovala len svoje osobné stanovisko.

RTVS v rozpočte na tento rok, ktorý Rada RTVS schválila v polovici apríla, počíta s príjmami 98,31 milióna eur a výdavkami približne 103,7 milióna eur. Hospodáriť teda plánuje so schodkom približne 5,39 milióna eur.

Podali žalobu na Nižňanského

RTVS  v stredu podala na bývalého šéfa STV Štefana Nižňanského na Úrad špeciálnej prokuratúry oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu.

„Rozhlas a televízia Slovenska má dôvod sa domnievať, že bývalý generálny riaditeľ Štefan N. konal v rozpore s povinnosťou hospodárneho a efektívneho nakladania s majetkom Slovenskej televízie a s právnymi predpismi o verejnom obstarávaní, čím voči nemu existuje podozrenie zo spáchanie trestného činu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku a trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré na rade prečítala Zemková.

STV a následne RTVS v súvislosti s týmto konaním vznikla škoda minimálne vo výške 127 505,15 eura, pričom jej zároveň hrozí vznik ďalšej škody v minimálnej výške 4 470 653,30 eura. „Ide o pochybenia pri obstarávaní a úhradách za právne zastupovanie v spore STV c/a Štúdio Beta, na ktoré RTVS upozornil NKÚ v protokole z kontroly vykonanej v STV v roku 2010,“ vysvetlila Zemková.

4 debata chyba