Čentéš si počká na vymenovanie

Jozef Čentéš, ktorého koalícia v parlamente zvolila za generálneho prokurátora, o právoplatnosti voľby pochybnosti nemá. Hovorí však, že k svojim prvým krokom sa vyjadrí až po vymenovaní prezidentom.

18.06.2011 09:32
Čentéš, kandidát, prokurátor, GP Foto:
Jozef Čentéš
debata

Cítite sa byť regulárne zvolený?

Áno, pretože podľa môjho názoru právny poriadok, ktorý je účinný dnes, určuje voľbu kandidáta na generálneho prokurátora tak, ako to zrealizovala Národná rada.

Prezident už vyhlásil, že vás nemusí vymenovať a môže to naťahovať.

Návrh na moje vymenovanie bude podľa mojich vedomostí predložený prezidentovi predsedom parlamentu a je na pánovi prezidentovi, ako tento návrh posúdi a vyhodnotí. Ja sa k tomu nemôžem vyjadriť, lebo je to jeho ústavné právo.

Máte už nejaké plány, aké budú vaše prvé kroky a či dôjde aj k nejakým personálnym výmenám?

Pokiaľ ide o moje vízie, budú sa odvíjať od toho, že najskôr musím byť vymenovaný do funkcie. Keď sa tak stane, urobím tlačovú konferenciu, kde budem informovať o konkrétnych zámeroch, ktoré chcem zrealizovať. Mojím hlavným mottom je efektívny postup prokurátora, ktorý zahŕňa vydávanie kvalitných profesionálnych rozhodnutí v primeranej lehote, po spravodlivom posúdení skutkového stavu a právnej kvalifikácie. Chcem, aby sa zefektívnila a prehĺbila práca prokuratúry a aby sa zvýšila autorita okresných a krajských prokuratúr. Je toho veľa, čo chcem zmeniť, musím však najprv byť vymenovaný. Hovoriť o personálnych opatreniach je preto zatiaľ predčasné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba