Smer valcuje prieskumy, Fico by vyhral aj prezidentské voľby

Ak by sa prezidentské voľby konali v júni, prvé kolo by vyhral Robert Fico. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry MVK, ktorý uskutočnila 3. až 9. júna 2011 na reprezentatívnej vzorke 1 101 respondentov.

21.06.2011 11:26
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (31)

Fica by volilo 43,6 percenta opýtaných. Druhá by skončila Iveta Radičová, ktorú podporilo 32,8 percenta respondentov. Za nimi by skončili s odstupom Pavol Hrušovský (12,4 percenta), Ján Budaj (6 percent) a František Šebej (5,2 percenta).

Agentúra MVK použila vopred definovaný (abecedne usporiadaný) uzavretý zoznam kandidátov, ktorých vybrala na základe analýzy personálnych preferencií relevantných voličských segmentov. V prieskume agentúra položila otázku: „Voľby prezidenta SR budú na jar 2014. Predstavte si však situáciu, že by sa prvé kolo konalo už dnes. Komu by ste dali svoj hlas, ak by sa o funkciu hlavy štátu uchádzali títo kandidáti?“

Na takto namodelovaných virtuálnych voľbách by sa nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 43,7 percenta ú­častníkov výskumu.

31 debata chyba