Krajcer: Výsledky kontroly zmluvy STV so štátom sú škandalózne

Výsledky následnej finančnej kontroly zmluvy Slovenskej televízie (STV) so štátom za uplynulý rok sú podľa ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) škandalózne.

21.06.2011 11:47 , aktualizované: 16:56
Daniel Krajcer Foto:
Minister kultúry Daniel Krajcer
debata (12)

Ako uviedol na tlačovej konferencii, televízia počas riadenia manažmentom bývalého riaditeľa Štefana Nižňanského použila viac ako 3,8 milióna eur v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách. Vtedajšie vedenie pritom ešte na konci minulého roka vrátilo na účet ministerstva 810.371 eur ako nevyčerpané prostriedky z tejto zmluvy.

Kontrolná skupina ministerstva kultúry sa stretla aj so skutočnosťami, ktoré poukazujú na podozrenie zo spáchania trestných činov – subvenčného podvodu, skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, podvodu a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. „Vzhľadom na tieto skutočnosti je mojou elementárnou povinnosťou podať trestné oznámenie. To sa aj udeje,“ avizoval.

Zmluvu so štátom, pokiaľ napĺňa jej pôvodný účel, nepovažuje za negatívnu vec. Ako upozornil, v prípade zmeny financovania RTVS však stratí svoj zmysel a opodstatnenie. Krajcer už predložil do pripomienkového konania novelu zákona o RTVS, ktorá počíta so zrušením koncesionárskych poplatkov. Hlavným zdrojom príjmu tejto verejnoprávnej inštitúcie budú iba zdroje zo štátneho rozpočtu.

Minister označil túto finančnú kontrolu za začiatok očistného procesu aj v slovenskej audiovízii. Nazval to pokračovaním čistenia Augiášovho chlieva. „Dlhé roky sa v tejto oblasti nerobilo nič. Žiadne reálne kontroly, žiadne reálne výsledky kontrol, žiadne vyvodzovanie zodpovednosti, pritom sa tu rozkradli desiatky miliónov korún,“ podčiarkol. V tejto súvislosti vyzdvihol činnosť nového vedenia RTVS, ktoré uzatvára koprodukčné zmluvy spĺňajúce obvyklé štandardy takejto spolupráce. Ministerstvo chce naďalej pozorne sledovať túto problematiku, pričom bude novelizovať zákon o Audiovizuál­nom fonde.

„Rozhlas a televízia Slovenska akceptovala niektoré nálezy a do ukončenia kontroly vrátila štátu 64 tisíc eur zo svojho rozpočtu. Stotožnila sa s názorom, že finančné prostriedky v koprodukčných vzťahoch musia byť riešené iným spôsobom ako v roku 2010 – ide o vyššiu ochranu koprodukčného vkladu. RTVS do 15. júla podľa záverečného protokolu z tejto kontroly predloží návrh opatrení. Pôjde najmä o to, aby sa neopakovali chyby z roku 2010,“ tvrdí RTVS.

Nižňanský obvinenia odmieta

Bývalý riaditeľ STV Štefan Nižňanský odmieta zlomyseľné a účelovo zverejnené náznaky obvinení a podozrení spájané s jeho osobou. „Považujem ich za ďalšiu súčasť politicky motivovaného prenasledovania a mentálne plytkého škandalizovania v štáte, v ktorom sa mediálne obvinenia a osočovania vydávajú za pravdu, fakty a argumenty,“ uviedol v reakcii na vyhlásenie ministra kultúry Daniela Krajcera k výsledkom finančnej kontroly zmluvy STV so štátom.

Ako Nižňanský pripomenul, príprave zmluvy pred podpisom venoval manažment televízie spoločne s Radou STV značnú pozornosť a špeciálne zostavená komisia ju v roku 2009 vopred konzultovala s ministerstvom kultúry.

„Na programové projekty sme zorganizovali verejný, transparentný súbeh a náročný niekoľkostupňový výber,“ pokračoval s tým, že za jej plnenie zodpovedajú odborné útvary, a to hlavne program a výroba. Za finančnú, účtovnú a výkazovú stránku zase ekonomický útvar a útvar kontroly. „Dialo sa tak priebežne počas celého roka 2010, kým som bol vo funkcii. Všetky prostriedky boli určené na výrobu a vysielanie náročných relácií, filmov, dokumentov, rôznych programových žánrov. Som presvedčený, že takto boli aj financie zo zmluvy vynaložené a čerpané,“ deklaroval.

Ak nešlo o vlastnú výrobu, uzavrela STV so všetkými externými produkčnými spoločnosťami realizačné a koprodukčné zmluvy. „V prípade nedodržania zmluvných podmienok môže vynaložené finančné prostriedky žiadať späť,“ pripomenul Nižňanský.

12 debata chyba