Radičová: Mečiarove amnestie idú proti princípom právneho štátu

Amnestie niekdajšieho premiéra Vladimíra Mečiara, ktoré vyhlásil v 90. rokoch v zastúpení prezidenta, podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ) nezohľadňovali záujmy občanov ani obhajovanie ústavy.

22.06.2011 18:35
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (11)

Nedeliteľnou súčasťou každého právneho štátu totiž je podľa Radičovej konanie a rozhodovanie ústavných činiteľov, ktoré rešpektuje záujmy všetkých občanov, je založené na prirodzenej spravodlivosti a slušnosti a nevyvoláva podozrenie zo zneužívania verejných funkcií a právneho poriadku. „Amnestie, ktoré sa týkali jednak zavlečenia pána Kováča ml. do cudziny v roku 1995, či zmareného referenda v roku 1997 totiž nezodpovedajú princípom právneho štátu,“ povedala Radičová

Premiérka sa vyjadrila aj na margo vyhlásenia Roberta Fica, ktorý sa vyjadril, že udelenie amnestií bolo morálne bahno, ale podľa jeho právneho názoru ich nemožno zrušiť a nevie si predstaviť, že by niekto zo Smeru zrušenie amnestií v parlamente podporil. Radičová dala do pozornosti tzv. Radbruchovu formulu. „Formula, ktorá jasne rozlišuje, že základné tri hodnoty, ktorými sú všeobecný prospech, právna istota a spravodlivosť musia byť v rovnováhe a iba potom môže vzniknúť zákonné právo,“ vysvetlila premiérka. Na základe tejto formuly boli podľa Radičovej rozhodnuté už viaceré procesy aj vo vzťahu k amnestiám.

Okrem toho pripomenula deklaráciu OSN o ochrane všetkých osôb pred núteným zmiznutím, či dohovor o ochrane základných ľudských práv a slobôd „Podľa ktorej nebráni súdeniu a potrestaniu osoby za konanie alebo opomenutie, ktoré v čase, keď bolo spáchané, bolo trestné, podľa všeobecných právnych zásad, uznávaných civilizovanými národmi,“ konštatovala premiérka a dodala, že si myslí, že sme civilizovaný národ a rovnaké princípy a pravidlá by mali byť aplikované aj v Slovenskej republike.

Fico navrhuje prijať ústavný zákon, ktorý odsúdi Mečiarove amnestie, pričom by v ňom nefigurovali ustanovenia s právnymi následkami. Išlo by o ich deklaratórne odsúdenie. „Neviem, či je to dostatočná satisfakcia, aj v histórii sme už mali situácie, že morálka stojí v istých chvíľach nad formálnym právom a podľa mojej mienky toto patrí do tejto kategórie,“ reagovala na Ficov návrh ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Pojem dobré mravy sa v zákonoch vyskytuje bežne

Premiérku Ivetu Radičovú zarazilo, že slovné spojenie "dobré mravy bolo dôvodom, pre ktorý prezident Ivan Gašparovič vrátil do parlamentu novelu Tlačového zákona. S použitím tejto formulácie v príkladoch tak, ako sú uvedené v zákone, hlava štátu podľa svojho zdôvodnenia nemôže súhlasiť.

„Skutočnosť je však taká, že pojem dobré mravy sa v slovenských zákonoch vyskytuje a sám pán prezident Gašparovič podpísal v rokoch 2006 až 2010 osem zákonov, kde sa pojem dobré mravy vyskytuje,“ upozornila na tlačovej besede po rokovaní vlády Radičová a dodala, že „v týchto zákonoch mu pojem dobré mravy neprekážal“.

Podľa premiérky je preto na mieste otázka, čo je skutočný dôvod vrátenia Tlačového zákona, pričom spojenie dobré mravy to podľa nej určite nie je. Toto spojenie je v zákone o ochrane spotrebiteľa, o digitálnom vysielaní programových služieb, o úžitkových vzoroch, o výchove a vzdelávaní, o peňažných príspevkoch a kompenzácii ťažkého zdravotného postihnutia, v zákone o sociálnych službách, o štátnej službe, o ochranných známkach.

„Je to skutočný dôvod, alebo niekomu prekáža, že cieľom novely je obmedziť právo verejných funkcionárov na odpoveď?“ pýta sa Radičová. Prax podľa premiérky ukázala, že práve politici reagovali na články a reportáže, pričom využívali túto klauzulu v tlačovom zákone. Pripúšťa, že vracanie zákonov je na mieste, ale dôvody, ktoré pred tým neboli dôvodmi, sa zrazu nimi stali.

11 debata chyba