Koalícia rieši, ako v parlamente nerobiť chaos

Koalícia chce okresať právo svojich poslancov v podávaní návrhov zákonov a pripomienok v parlamente. Musí si však dať pozor, aby tým neobmedzila ústavné právo poslanca, ktorý má zákonodarnú iniciatívu.

22.06.2011 20:00 , aktualizované: 23.06.2011 12:03
poslanci, parlament, NR SR Foto:
debata (9)

Snaha je výsledkom chaosu, keď poslanci jednotlivých koaličných strán podávajú návrhy bez toho, aby ich mali prerokované so svojimi partnermi.

Naposledy sa SaS v parlamente nepodarilo presadiť účinnejšie uplatňovanie striedavej starostlivosti rozvedených rodičov o dieťa či zmiernenie pokuty, ak rodič dieťa nedá zaočkovať, a novelu zákona o pohrebníctve pre odmietavý postoj KDH. Liberáli z SaS zase vopred avizovali, že nepodporia prísnejšiu reguláciu hazardných hier, o čo sa usilovalo KDH.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan priznáva, že by sa nemalo stávať, aby poslanecké návrhy koalície buď neprechádzali, alebo prechádzali s nesúhlasom koaličných partnerov, ale s podporou opozície. „Tu niekde hľadáme riešenie a o tomto sa v rámci koalície diskutuje,“ hovorí.

SaS a KDH sa najbližšie môžu dostať do sporu pri novele Zákonníka práce. Poslanec Július Brocka i poslankyňa Smeru Viera Tomanová chcú, aby boli obchody zatvorené počas všetkých štátnych sviatkov. Abrhan tvrdí, že poslanci KDH sú pripravení tento konkrétny prípad podporiť. „Zdá sa nám, že to nemôže byť pre SaS taká závažná vec, aby niektorí občania cez štátne sviatky mali pracovný deň,“ povedal Abrhan.

SaS je však proti zákazu predaja, lebo to obmedzuje slobodu ľudí, ktorí chcú počas sviatkov nakupovať a obmedzuje to aj pracovníkov obchodu, ktorí by radi pracovali, lebo dostanú za to príplatok 100 percent.

Politický analytik Ján Baránek tvrdí, že pokiaľ ide o vládny program a z neho vyplývajúce záväzky, tak tam musí byť koaličná podpora. Keď chýba, je podľa neho spochybnená celá koalícia. V špecifických prípadoch by však nevidel nič zlé na tom, keď niektoré návrhy prejdú naprieč politickým spektrom parlamentu. „Je na tej-ktorej koalícii, ako si nastaví pravidlá. Nepovažoval by som to do istej miery za zlý signál, lebo to môže byť precedens aj pre ďalšie vlády. Na druhej strane je tam nejasná hranica medzi tým, kedy to je podpora ad hoc v prospech veci a kedy to začína byť rozkladné pre tú-ktorú koalíciu,“ zhodnotil analytik.

Vládne strany majú pravidlá spolupráce nastavené v Koaličnej zmluve. Zaviazali sa urobiť všetko preto, aby zákony predkladané vládou a poslancami získali podporu všetkých koaličných poslancov a tiež, že ich budú presadzovať spoločne. Ak sa niektorý z partnerov vo vážnej veci a proti vôli ďalších členov koalície spojí na presadenie návrhu s opozíciou, je to hrubé porušenie práv ostatných partnerov v koalícii.

Podľa Abrhana pravidlo o poslaneckých návrhoch by sa nedopĺňalo do Koaličnej zmluvy a bolo by to odporúčanie, pretože „nie je možné obmedziť ústavou dané právomoci poslancov“. Na poznámku, že sú návrhy, ktoré vychádzajú z vládneho programu, a aj iniciatívy, s ktorými program nepočíta, Abrhan podotkol: „Toto je presne ten priestor, kde by sme sa nemali dostať do komplikácií.“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba