Sudcom by sa nemali znižovať platy

Platy sudcov by sa nemali znižovať. Vyplýva to z rozhodnutia Ústavného súdu. Ten v stredu pozastavil účinnosť niektorých ustanovení novely zákona, na základe ktorej by sa mali znižovať platy ústavných činiteľov – poslancov parlamentu, v závislosti od schodku rozpočtu a hrubého domáceho produktu.

23.06.2011 11:02
debata (6)

Spomínaná novela sa dotkla platov sudcov vrátane sudcov Najvyššieho a Špecializovaného trestného súdu, ako aj sudcov Ústavného súdu, lebo ich platy sa odvíjajú od platov poslancov parlamentu.

Pozastavením účinnosti niektorých častí zákona súd vyhovel 35 opozičným poslancom, ktorí žiadali preskúmať novelu zákona. Podľa navrhovateľov je napadnutá právna úprava protiústavná a je porušením princípu materiálneho právneho štátu, ohrozuje nezávislosť súdnej moci, pričom negatívne zasiahne do materiálneho zabezpečenia vyše 1 200 sudcov a 700 prokurátorov.

Poslanec Smeru Robert Madej povedal, že napadli zníženie platov sudcov, pretože ide o zásah zákonodarnej moci do inej moci, čo je v rozpore s princípmi právneho štátu. „Reálne sudcom prišli nižšie mzdy, u politikov platy nenarástli a u sudcov sa znížili. Toto zníženie platov predpokladám, že včera súd pozastavil. Veľmi to vítam, je to jeden dôkazov, že došlo k zásahu do súdnej moci nenáležitým a protiústavným spôsobom zo strany vládnej koalície a tohto parlamentu,“ povedal Madej. Podľa neho vždy, keď si politici znižovali platy, tak si ich znižovali sebe, teda zákonodarnej a výkonnej moci. Za bývalej vlády nároky sudcov zostali podľa Madeja zachované a pokiaľ chceme, aby rozhodovali nezávisle a nestranne, zákonodarná moc by nemala zasahovať do sudcovskej moci.

6 debata chyba