Dane sa podľa Radičovej meniť nebudú, chce riešiť ich úniky

Životná úroveň, teda rastúce ceny a nízke mzdy, sú podľa predsedníčky vlády Ivety Radičovej (SDKÚ) aktuálne najväčším problémom na Slovensku. "To, čo potrebujeme oživiť, je celý podnikateľský sektor, ďalšie pracovné miesta a rast reálnych miezd," skonštatovala v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

25.06.2011 15:08
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (35)

Radičová je presvedčená, že zvyšovanie daní, ktoré odporúča Európska komisia, v prípade fyzických a právnických osôb nepovedie k zvyšovaniu miezd ani k tvorbe nových pracovných miest.

Ako premiérka skonštatovala, začalo sa šetrením štátu vo verejných výdavkoch a teraz je na rade riešenie problému, ktorým je obchádzanie platenia daní a odvodov. „Je známe, že máme nelegálne úniky daní, najmä cez DPH a spotrebné dane, vysoké neplatenie odvodov a dlhy v platení odvodov do Sociálnej poisťovne, to sú tie prvé zdroje, ktoré sú k dispozícii, teda rezervy vo výbere,“ priblížila. Kabinet podľa nej rieši aj druhotnú platobnú neschopnosť.

„To, čo vnímam ako primárne dôležité, že rozprúdime rast miezd. Logicky, vyššia mzda, vyššie platenie daní a odvodov, viac zamestnancov, väčšie príjmy vo verejných financiách – toto sú priority vlády, na ktoré sme sústredení,“ uviedla.

Vlády majú podľa Radičovej menšie možnosti vplývať na rast cien, pretože sú viac ako väčšinovo podmienené svetovým rastom cien. Ako podotkla, slovenská vláda nerozhoduje o cene ropy, benzínu či plynu. Ceny energií sa výrazne premietajú do cien potravín a to čo vláda podľa premiérky môže ovplyvňovať, je väčší prísun potravín domácej produkcie na slovenský trh a zároveň má isté páky na rozhodovanie o poplatkoch a tarifách premietajúcich sa do cien energií. „Tieto kroky sú pripravené, dúfam, že čím skôr ich bude môcť občan v realite pocítiť,“ vyhlásila.

O znížení DPH pri potravinách Radičová neuvažuje. Ako poznamenala, aj jej predchodca v premiérskom kresle, predseda Smeru Robert Fico, sľuboval zníženie DPH na potraviny na desať percent, no nikdy k tomu nepristúpil. Radičová o tejto možnosti diskutovala s ekonomickými ministrami v iných krajinách, kde tento nástroj použili a neviedlo to podľa nej k zníženiu cien potravín. Ako skonštatovala, zníženie DPH totiž nepomôže, kým je väčšina potravín dovážaná zo zahraničia.

Radičová v relácii vysvetlila aj dôvod, pre ktorý debatovala s moderátorom sama bez opozičného oponenta, ktorým mal byť Robert Fico. „Nie je to o tom, že si s ním nechcem sadnúť k diskusii, ale pri ročnom vyhodnocovaní fungovania vlády tu bol Robert Fico sám, je to iba rovnaký meter,“ skonštatovala. Do budúcnosti nevidí problém, aby mohli k diskusii zasadnúť spoločne. Aj keď, ako poznamenala, „komunikácia s človekom, ktorý neváži slová a veľmi uráža, nie je jednoduchá.“

35 debata chyba