Zákonník práce poslanci mierne zmiernili

Zmeny v neprospech zamestnancov, ktoré do Zákonníka práce žiadali zaviesť zamestnávatelia a niektorí koaliční poslanci, zatiaľ nenachádzajú v parlamente dostatočnú podporu. Sociálny výbor v pondelok nesúhlasil s ľahším prepúšťaním penzistov, teda aby dosiahnutie 65 rokov bolo dôvodom na výpoveď. Naopak, zamestnancom vyšiel v ústrety v tom, že do novely opätovne zaradil paragraf garantujúci minimálnu mzdu podľa náročnosti práce a dosiahnutého vzdelania. O podobe nových pracovnoprávnych vzťahov rozhodnú poslanci na schôdzi, ktorá sa začína v utorok.

28.06.2011 12:30
Jozef Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál
debata

Zmeny ministrovi Jozefovi Mihálovi neprekážajú. „Toto, čo tu máme 20 rokov, zachováme ďalej,“ komentoval rozhodnutie sociálneho výboru ponechať minimálne mzdové tarify. Na ne sú podľa neho rozporné názory aj v samotnej vláde, kde ich odstránenie prešlo tesne ôsmimi hlasmi proti siedmim. „Ja som sa priklonil k tomu, aby tieto mzdové tarify zostali v Zákonníku práce na základe rokovania v tripartite,“ dodal Mihál.

Poslanci však odmietli pridať špeciálnu, vyššiu tarifu pre pracovníkov v zdravotníctve, ktorú v petícii žiadali zdravotné sestry. Mihál hovorí, že by tak otvorili Pandorinu skrinku. „Keď si dnes petíciou zdravotné sestry vyrokujú nejaké špeciálne mzdové tarify, zajtra to budú napríklad baníci, pozajtra nejaká ďalšia skupina zamestnancov. Takto sa nikam nedostaneme.“

Sestry by však mali mať právo odmietnuť nočné služby po 50. roku života. Túto výhodu však ich komora odmieta, pretože bez služieb budú mať nízke mzdy. Päť dní plateného voľna na vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov, ktoré by mal poskytovať nový zákonník, však odborníci vítajú.

Napriek niektorým ústupkom novelu však opozícia naďalej odmieta. „V mnohých prípadoch poslanci zákonník navrhujú sprísniť nad rámec vládneho návrhu,“ vysvetľuje Braňo Ondruš zo Smeru. Najviac mu prekáža obmedzenie náhrady za neplatnú výpoveď. Doteraz musel zamestnávateľ po rozhodnutí súdu vyplatiť neprávom prepustenému zamestnancovi všetky zmarené mzdy. Teraz to má byť len deväť platov. Prepustenie zamestnanca navyše nebude musieť byť prerokované s odbormi alebo zamestnaneckou radou. Dnes je takáto výpoveď neplatná.

Sociálny výbor zmiernil aj novelu poslancov SDKÚ a SaS okolo Ľudovíta Kaníka, ktorí chcú znížiť rodičovské dávky nepracujúcim rodičom. Podľa ich návrhu by rodičia mali prísť o časť rodičovského príspevku a príspevku pri narodení dieťaťa, ak by za štyri roky predtým nepracovali 270 dní. S takouto úpravou mala problém aj časť koalície.

V pondelok sa preto dohodli na pozmeňovacom návrhu Štefana Kužmu z SDKÚ. Podľa neho bude na rodičovské dávky v plnej výške stačiť, aby boli rodičia 270 dní za posledné štyri roky hoci aj dobrovoľne nemocensky poistení. Zmena má platiť až o rok, od júla 2012, práve preto, aby sa niektorí stihli dobrovoľne pripoistiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba