Poisťovňa chce obmedziť liečbu narkomanov

Neliečených narkomanov a gamblerov môže v uliciach pribudnúť. Všeobecná zdravotná poisťovňa totiž okrem škrtov v štátnych nemocniciach plánuje redukovať lôžka aj v súkromnom centre drogových závislostí Sanatórium AT. Toto zariadenie v bratislavskej Petržalke je jediné na Slovensku, ktoré okrem ambulantnej liečby poskytuje pacientom aj hospitalizácie

28.06.2011 12:30
sanatórium, liečebňa, narkomani, gambleri Foto:
Mesačný pobyt na lôžku v tomto zariadení stojí približne 520 eur.
debata (2)

„Voľakedy sme mali Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zazmluvnených osemnásť postelí, teraz máme dve a aj to sa im zdá veľa. Obmedzenie prevádzky je nezmyslom, ktorý ohrozí terapeutické výsledky pacientov,“ kritizuje rozhodnutie štátnej poisťovne riaditeľ sanatória Ivan Novotný. „Tým, že poisťovne nebudú hradiť hospitalizáciu, dôjde k obmedzeniu kontaktu pacientov s naším zariadením. Pacient si totiž bude musieť celú liečbu platiť sám,“ dodal Novotný.

Mesačný pobyt na lôžku v tomto zariadení pritom stojí približne 520 eur. Ako upozornil starosta Petržalky Vladimír Bajan, ktorý rušenie zmluvy s petržalským zariadením považuje za „úder pod pás“, väčšina pacientov si takúto sumu nebude môcť dovoliť. „Chceme upozorniť, že väčšinou ide o pacientov, ktorí sú insolventní, preto končia v takomto zariadení,“ povedal Bajan, ktorý sa navyše obáva, že ak štátna poisťovňa zruší so sanatóriom zmluvu, dotovať zvyšných 16 postelí prestanú aj sponzori. „Považujeme to za poslednú kvapku, ktorá môže definitívne zlomiť situáciu v neprospech sanatória.“

Nezazmluvnenie lôžok môže navyše predĺžiť aj čakacie lehoty, ktoré sa už dnes pohybujú okolo šiestich týždňov. Postele v sanatóriu totiž nestačia, záujem liečiť sa v ňom majú pacienti nielen zo Slovenska, ale napríklad aj z Rakúska. Ročne sa na nich podľa Novotného prelieči priemerne 24 pacientov, polovica z toho sú poistenci Všeobecnej zdravotnej. Ak poisťovňa od júla zredukuje počet lôžok, liečba môže byť ohrozená. „Rozhodnutie pacienta liečiť sa trvá pár hodín. Ak závislého nehospitalizujeme hneď, ale ho odložíme pre nedostatok lôžok, môže svoj názor zmeniť a neskôr zomrieť,“ vysvetľuje Novotný.

Štátna poisťovňa však aj napriek tomu v zmluve pokračovať nemieni. Sanatórium nemá podľa nej dostatok kvalifikovaného personálu na zabezpečenie lôžkovej zdravotnej starostlivosti. „Preto Všeobecná zdravotná poisťovňa v tomto zdravotníckom zariadení od 1. júla posilňuje ambulantnú a stacionárnu formu zdravotnej starostlivosti v odbore medicína drogových závislostí. V prípade potreby hospitalizácie je liečba zabezpečená v Centre pre liečbu drogových závislostí v Bratislave,“ uviedla hovorkyňa Petra Balážová.

Novotný však oponuje, že dostatok zamestnancov má a s premenou na stacionár nemôže z medicínskych dôvodov súhlasiť. „Nie je možné, aby bol narkoman na oddelení od 8. do 16. hodiny a potom bol doma v brlohu a abstinoval. Nerozumiem, ako môže vôbec takýto návrh vzniknúť,“ čuduje sa Novotný. Ako ďalej dopĺňa, centrum na Hraničnej ulici v Bratislave, kam chce poisťovňa poslať potenciálnych pacientov, nie je komplexne zariadené a nedokáže pacientom ponúknuť to čo Sanatórium AT.

„Na základe tridsaťročných skúseností sme založili špecializované zariadenie, ktoré má zlúčenú lôžkovú a resocializačnú časť. Zmyslom toho je, že od nás odchádza pacient zamestnaný a má zabezpečené bývanie. Takže sú to ľudia, ktorí prinášajú aj osoh. Nerozumiem krokom poisťovní, finančná podpora je len investícia do budúcnosti, ktorá sa štátu vráti,“ tvrdí Novotný.

Sanatórium funguje 15 rokov

Petržalské sanatórium pomáha drogovo závislým, alkoholikom, ale aj gamblerom už od roku 1996. V čase, keď bolo založené, mala Petržalka na plochu štvorcových kilometrov viac drogovo závislých ako Bronx. Situáciu sa však po rokoch podarilo zlepšiť aj vďaka prevencii, ktorú rôznymi výchovnými aktivitami sanatórium realizuje v školách. „Vek, keď je žiak konfrontovaný s alkoholom a drogami, sa prudko znižuje a do toho príde takéto rozhodnutie, ktoré je z môjho pohľadu nepochopiteľné. Otázka prevencie je pre nás mimoriadne zásadná, a preto potrebujeme takéto zariadenia ako Sanatórium AT. Ide navyše o jediné komplexné zariadenie, ktoré má v sebe aj lôžkovú časť a jeho výsledky prekročili hranicu nielen Petržalky a Bratislavy, ale aj Slovenska. Stovky ľudí, ktoré ním prešli, by mohli rozprávať o tom, aké je dôležité, aby toto zariadenie ďalej fungovalo,“ zhodnotil starosta Petržalky Vladimír Bajan.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba