Tanec muža s mužom je vraj problém...

V tanečnej šou televízie Markíza Let´s Dance sa mal herec Viktor Horján, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, objaviť v tanečnom páre s mužom. Profesionálni taneční majstri okamžite zaprotestovali. Objavili sa hodnotenia ako "je to choré", "mali by sa dať liečiť", "je to zlé a dehonestuje to tanečný šport". Hrozí vraj odlev chlapcov z tanečného športu.

28.06.2011 20:00 , aktualizované: 29.06.2011 11:58
Let´s Dance, Izrael Foto:
Izrael bol prvou krajinou, kde v tanečnej súťaži, na Slovensku známej ako Let's Dance, tancoval pár osôb rovnakého pohlavia.
debata (8)

Záporné stanovisko zverejnil aj Slovenský zväz tanečného športu (SZTŠ). „Nikomu nemôžeme brániť v jeho orientácii, aj ju rešpektujeme, ale z nášho pohľadu nie je vhodné, aby takéto niečo bolo prezentované s dopadom na mládež a podobne,“ povedala pre Pravdu prezidentka zväzu Katarína Baluchová. „A navyše, čo je pre nás záväzné, naša nadriadená organizácia, Svetová tanečná organizácia, jednoznačne definuje tanečný pár, že je to muž a žena,“ dodala.

Jeden z porotcov súťaže, ktorý sa objaví aj v tomto ročníku, tanečník a choreograf Ján Ďurovčík, s tancom dvoch mužov v zásade problém nemá. „Ja si o tom nič nemyslím. Ľudia zabúdajú, že ide v prvom rade o šou. Je to vec televízie,“ povedal pre Pravdu.

Na otázku, či by teda zniesol v súťaži homosexuálny pár, odpovedal: „Kto tu hovorí o homosexuálnom páre? Vyšiel som z baletu a tam sú pánske duetá také bežné ako to, že svieti slnko. Nebudem sa vyjadrovať k homosexualite alebo či je to morálne, alebo nemorálne, budem hodnotiť tanec. Nie je to profesionálna súťaž, nie je to Dunajský pohár, je to šou a šou je o tom, že má ľudí baviť. Ale ja neviem, či je to dobrý krok, nemám na to názor.“ Podľa Ďurovčíka veľmi záleží aj na tom, či to obaja tanečníci podajú s vkusom a vtipom, pričom verí, že to tak bude.

Či televízia Markíza napokon podľahne kritike tanečníkov, ešte nie je isté, pretože zatiaľ sa k celej záležitosti nechce vyjadrovať. Rovnako sa odmietol vyjadriť aj Viktor Horján.

Aktivisti za práva gayov a lesieb sú z postoja tanečníkov sklamaní a ústretovosť by ocenili. „Ak pán Horján chce tancovať s mužom, nemal by mu v tom žiaden človek brániť,“ myslí si Július Kolenič z iniciatívy Inakosť.

Romana Schlesinger z Queer Leaders Forum je ostrými reakciami zaskočená. „Nemyslíme si, že by to akýmkoľvek spôsobom poškodzovalo šport, dobré mravy alebo čokoľvek. Je to bežná súčasť takýchto súťaží kdekoľvek vo svete, v rakúskej Let´s Dance bol mužský pár, v izraelskej bol ženský pár. Cez takúto súťaž podľa mňa plno iných vecí ohrozuje dobré mravy,“ myslí si Schlesinger.

Prehnane kritické reakcie svedčia podľa nej o tom, že sme si ešte nezvykli na princíp rovnakého zaobchádzania. „Nevidím problém, aby tam tancovali národnostné a rasové menšiny, alebo niekto so zdravotným postihnutím, pokiaľ by to zvládal. Tak prečo v tejto veci sme tak všetci proti? Dúfam, že sa pán Horján nezľakne.“ Kritikom akoby nešlo o to obhájiť štandardné pravidlá spoločenských tancov, ale ich vyjadrenia boli urážlivé až homofóbne. „Existujú Gay Games, kde je tanec športová disciplína a kde platia úplne rovnaké štandardy, akurát tancujú spolu dve osoby rovnakého pohlavia. Z nášho pohľadu to mohlo byť pekné gesto od televízie, zaradiť do súťaže aj takýto pár. Práve preto, že to je médium, ktoré má veľký dosah,“ povedala Schlesinger.

Bývalí víťazi a víťazky tanečnej súťaže nemajú k tejto otázke jednoznačný postoj. „Neviem si to vôbec predstaviť. Môže to byť aj zlé aj dobré, to záleží od toho, ako, s akým humorom sa k tomu postavia obidvaja tanečníci,“ reagovala herečka Michaela Čobejová. Jej názor je, že televízia má zabávať a zarábať. „Nie je nejakým morálnym imperatívom a v tomto zmysle mi je úplne jedno, čo tam dávajú. Nemyslím si, že dvaja tancujúci muži sú niečo nemorálne alebo menej či viac morálne ako Mojsejová alebo tá nešťastnica z Turca,“ myslí si Čobejová. Tanečníci majú podľa nej právo vyjadriť svoj názor. „Ale nezabúdajme, že aj medzi tanečníkmi je veľmi veľa homosexuálov, takže je to viac-menej pokrytectvo,“ dodala herečka.

„Ani mi nenapadlo, že by som si o tom mala niečo myslieť,“ povedala pre Pravdu herečka Zuzana Fialová, víťazka prvého ročníka Let´s Dance. „Keď ho chce televízia a keď on sa z toho teší, tak prečo by nemal? Nerozumiem,“ reagovala na otázku, či by podľa nej Viktor Horján mal, alebo nemal tancovať v súťaži s mužom. „Myslím si, že sa to deje aj v iných krajinách, neviem na túto tému debatovať, pretože som v tomto dosť liberálna. Nie je to tanečná súťaž profesionálov, je to šou a v šou sa predsa pravidlá musia posúvať.“ Otvárať to ako problém je podľa nej smiešne.

Herec Juraj Mokrý najprv tvrdil, že nie je kompetentný sa k veci vyjadriť. „Je to také trošku bizarné spojenie,“ vyjadril sa napokon.

„Podľa mňa je to dobrý nápad,“ vraví 28-ročný gay Marek. „Let´s dance nie je profesionálna súťaž, ale televízna zábavná šou. Prioritou je diváka zabaviť. Popritom Viktor spraví obrovskú osvetu a mnohí ľudia z Hornej Dolnej začnú homosexualitu brať konečne normálnejšie, ako niečo, čo tu je a čo musíme tolerovať.“

Argumenty profesionálnych tanečníkov pripadajú Marekovi rovnako pokrytecké ako argumenty katolíckej cirkvi. „Stačí sa pozrieť do baletu SND a v 40-člennom súbore sú možno dvaja, traja homosexuáli. A nemám pocit, že by rodičia začali odhlasovať svoje deti z rugby, keď sa k svojej homosexualite ,priznal“ kapitán britskej reprezentácie Gareth Thomas. Alebo že by sa hral menej tenis, lebo Navrátilová žije so ženou?“ pýta sa.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba