SaS našla spojencov v SNS

SaS sa v snahe obmedziť mandát ministra financií pri rokovaniach o pôžičke Grécku spojila so SNS. Len vďaka národniarom sa Sulíkovej strane podarilo získať 30 podpisov potrebných na to, aby sa parlament zaoberal tým, s čím môže Ivan Mikloš ísť na nedeľné stretnutie eurozóny o druhej pôžičke Grécku. Parlament o tom bude rokovať v piatok. Predseda parlamentu Richard Sulík zaradil návrh do programu bez vedomia partnerov. Šance, že SaS získa dosť hlasov, sú však minimálne.

29.06.2011 12:00
Ivan Mikloš Foto:
S pokusom obmedziť kompetencie ministra financií pri rokovaniach v Bruseli pomáha SaS aj SNS.
debata (2)

„Urobíme všetko preto, aby sme do Grécka neposielali žiadne ďalšie peniaze. Bankrot krajiny je nevyhnutný,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

Koaliční partneri nie sú krokom Sulíka nadšení, snažia sa však konflikt v koalícii nevyhrocovať. Podľa Milana Horta z SDKÚ sa bude o Sulíkových podmienkach diskutovať. „Ešte o tom budeme rokovať na Koaličnej rade aj v rámci koalície. Budeme o tom rokovať, lebo je v tom zatiaľ problém,“ povedal. Miklošov hovorca Martin Jaroš odkázal, že sa nebránia žiadnemu konštruktívnemu rozhovoru.

SaS sa s Miklošom zhoduje v štyroch z piatich podmienok na poskytnutie záruk na ďalšiu pôžičku v sume 121 miliárd eur. Z toho Slovensko by sa zaručilo a neskôr, pre platobnú neschopnosť Grécka, zrejme aj splatilo 650 miliónov eur.

Spor vyvoláva povinná účasť súkromných investorov. Ako vysvetlil Sulík, nejde o predĺženie splatnosti dlhopisov, ale o odpísanie časti dlhu, predovšetkým bankami. Túto podmienku by Mikloš nebol schopný v Bruseli presadiť. Slovensko by tak zablokovalo celú druhú pôžičku. „Ak je to taký problém, tak nech nás pustia z eurovalu,“ komentoval to Sulík.

Predseda Mostu Béla Bugár sa snaží situáciu urovnať novou dohodou, ktorá by zmierila stanoviská Mikloša a SaS. „Nemyslím si, že treba hovoriť o zúžení mandátu, ale treba hovoriť o tom, ako túto otázku vie vyriešiť Národná rada. To znamená, prijať nejaké stanovisko k tejto pôžičke aj k eurovalu II. Hľadáme spoločné riešenie,“ uviedol.

Pomoc Grécku z eurovalu I vo vláde nepodporil ani minister Daniel Lipšic z KDH. Nálada v poslaneckom klube KDH je však skôr na strane Mikloša. Podpredseda KDH Pavol Abrhan by Sulíkov návrh mandátu odhlasoval len s požehnaním ministra financií. Podporiť ho neplánuje ani ďalší podpredseda KDH Július Brocka: „Ja nebudem podporovať tento návrh.“ Trochu mu prekáža, že sa SaS spojila so SNS, na druhej strane pripomína, že práve SaS mu vyčíta podporu Smeru pri presadzovaní zákazu nedeľného predaja v novele Zákonníka práce.

Hlasy za pevný mandát pre pôžičku Grécku nemôže SaS čakať ani od Smeru. Predseda strany Robert Fico zopakoval, že nebudú koalícii pomáhať. Ak nezahlasujú všetci, nepodporí Smer ani rozšírenie prvého eurovalu v septembri, ani neskôr účasť v eurovale II. Podľa Fica by sa aj on mohol „vyhrať“ s tým, že v Grécku dostávajú príplatky za príchod do práce načas alebo za umyté ruky. Neurobí to, lebo považuje stabilizáciu eurozóny za podstatnú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba