Bývalý poslanec Karlin, stíhaný za korupciu, vysúdil v Štrasburgu 4 000 eur

Bývalý poslanec Národnej rady SR Gabriel Karlin (HZDS), ktorého stíhali za korupciu, vysúdil na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu 4 000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy. ESĽP v rozsudku z 28. júna skonštatoval, že v procese proti Karlinovi došlo k prieťahom. Štát musí bývalému poslancovi zaplatiť aj 850 eur ako náhradu trov konania. TASR informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

30.06.2011 15:42
Karlin Foto: ,
Exposlanec Gabriel Karlin.
debata (6)

Karlin si podľa obžaloby v novembri 2003 vypýtal úplatok 16 597 eur (500 000 Sk) od podnikateľa Juraja H. v reštaurácii istého banskobystrického hotela. O niekoľko dní neskôr ho od neho aj za prítomnosti druhého obžalovaného v tejto kauze – Milana Mráza mal prevziať v kancelárii krajskej organizácie HZDS.

Jurajovi H. mali za to sprostredkovať zákazku na dostavbu telocvične pri strednej škole v Žiari nad Hronom. Karlin a rovnako aj bývalý riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Mráz boli z obvinení právoplatne oslobodení 29. apríla 2010.

Bubla informoval, že Karlin v žalobe na Slovenskú republiku namietal, že jeho väzba v prípravnom konaní bola nezákonná, svojvoľná a nebolo o nej rozhodnuté nezávislým súdom zriadeným zákonom. Tvrdil, že uznesenia vo vzťahu k jeho väzbe v prípravnom konaní neboli dostatočne odôvodnené a že konanie o jeho väzbe v prípravnom konaní bolo neprimerane dlhé a nemal k dispozícii účinné právo na odškodnenie. Bývalý poslanec namietal aj podľa neho diskriminujúce uznesenie Ústavného súdu z marca 2005.

„Európsky súd vyhlásil za prijateľné len námietky sťažovateľa podľa článku 5 ods. 4 a 5 Dohovoru týkajúce sa urýchlenosti konania,“ povedal Bubla. ESĽP podľa neho skonštatoval, že slovenské súdy nerozhodli urýchlene o Karlinovej žiadosti o prepustenie z väzby, ani o jeho sťažnosti voči rozhodnutiu, ktorým bola jeho žiadosť o prepustenie zamietnutá.

„Konkrétne európsky súd vytkol vnútroštátnym orgánom, že napadnuté konanie trvalo celkovo 44 dní,“ uviedol hovorca. Dodal, že európsky súd zároveň dospel k záveru, že Karlin nemal k dispozícii vyložiteľné právo na odškodnenie. Jeho zvyšné námietky ESĽP vyhlásil za neprijateľné.

6 debata chyba