Nálepky na policajné autá budú stáť desaťtisíce eur

Nálepky s nápisom "Pomáhať a chrániť", ktoré rezort vnútra plánuje umiestniť na policajné autá, budú stáť desaťtisíce eur. "Nálepky stoja desať eur na jedno auto, budeme to robiť priebežne, nebude to viac ako desiatky tisíc eur, keďže tých áut sú tisíce," povedal v parlamente počas Hodiny otázok minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

30.06.2011 15:50
Lipšic, POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ Foto:
Ministerstvo vnútra predstavilo nové logo, ktoré bude mať každé policajné auto s názvom. Na snímke stojí pri aute s nápisom "Pomáhať a chrániť" minister vnútra Danierl Lipšic.
debata (4)

Na náklady na nálepky bol zvedavý poslanec za Smer Dušan Jarjabek, Lipšica sa tiež spýtal, aký je ich zmysel a ako sa umiestnenie nálepiek na činnosti policajného zboru prejavilo v Česku, kde k takémuto kroku pristúpili pred niekoľkými rokmi.

Lipšic Jarjabkovi odpovedal, že jeho cieľom je zlepšenie vnímania polície, na ktorú sa dodnes mnohí pozerajú ako na represívny orgán. „Heslo by malo symbolizovať základné poslanie polície, (…) aby polícia bola vnímaná ako inštitúcia na ochranu slušných ľudí,“ vysvetlil. Policajti by podľa ministra mali mať neustále na očiach, čo je ich základným poslaním, zdôraznil však, že zmena imidžu nie je vecou jedného hesla a bude trvať roky.

Lipšica potešilo, že Jarjabka zaujíma, ako sa v rezorte šetrí. Informoval ho, že v porovnaní s rokom 2010 polícia tento rok ušetrila 50-tisíc eur na organizácii Dňa polície. Kým v roku 2010 boli náklady na túto akciu 110-tisíc eur, tento rok to bolo 60-tisíc. „Len tento rozdiel vysoko postačí na prelepenie všetkých policajných áut na niekoľko desiatok rokov dopredu,“ odkázal Jarjabkovi.

4 debata chyba