Polícia upozorňuje na falošné chorvátske bankovky

Polícia upozorňuje občanov, ktorí sa chystajú na dovolenku do Chorvátska, aby si dávali pozor na možný výskyt falošných bankoviek kún v obehu.

01.07.2011 12:07
Chorvátsko, peniaze, kuny Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa informácií od chorvátskej polície je možný väčší výskyt falošných kún. V poslednom období sa vyskytli nové prípady, pri ktorých ľudia platili falošnými bankovkami a ani o tom nevedeli.

K falošným bankovkám sa môže občan SR nevedomky dostať najmä na frekventovaných miestach, napríklad na trhoch, kde nie sú obchodníci vybavení technikou na kontrolu bankoviek, ale taktiež aj v obchodoch alebo kaviarňach.

Podľa odporučení polície si napríklad treba bankovku vždy krátko, ale dôkladne prezrieť. Pomocou dotyku sa dá určiť kvalita papiera a tlače na bankovkách. Pomocou zraku sa dá skontrolovať oproti svetlu zobrazenie vodoznaku a ochranného prúžku. Pri výdaji viacerých bankoviek treba venovať pozornosť všetkým, nielen vrchnej.

V prípade, ak sa občan dostane k podozrivej bankovke, je nutné ihneď kontaktovať políciu. Aj v takýchto prípadoch pomôžu slovenskí policajti pôsobiaci cez leto v Chorvátsku.

Dvojica slovenských policajtov bude od 1. júla do 31. augusta tohto roka pôsobiť na teritóriu Splicko – Dalmatinského policajného riaditeľstva na policajnej stanici Makarska. V tejto oblasti bude možné zastihnúť hliadku na mobilnom telefónnom čísle +385997201001 (rekreačná oblasť Podgora, Tučepi, Brela, Baška Voda).

Druhá dvojica slovenských policajtov bude pôsobiť na teritóriu Primorsko – Goranského policajného riaditeľstva na policajnej stanici Crikvenica. Tu budú môcť turisti zavolať slovenskej hliadke na mobilné telefónne číslo +385997201002 (rekreačná oblasť Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga). Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

debata chyba