Penzie sú otvorené, odkazujú Mihálovi koaliční partneri

Minister práce Jozef Mihál zatiaľ nemá podporu koaličných partnerov na zmeny v penziách, ktoré predstavil vo štvrtok. Výhrady vzniesol najmä Most.

03.07.2011 15:00
Mihál, Mikloš Foto:
O penzijných zmenách bude koalícia ešte rokovať. Na snímke minister práce Jozef Mihál a minister fi nancií Ivan Mikloš.
debata (3)

Strane prekáža najmä navrhovaný spôsob valorizácie dôchodkov, podľa ktorého by sa mali zvyšovať v závislosti od dôchodcovskej inflácie, bez ohľadu na rast miezd, ako aj chystané zvyšovanie penzijného veku.

„Nemyslím si, že valorizácia dôchodkov, ako ju navrhuje minister, je v poriadku,“ povedal predseda Mostu Béla Bugár. Mihála kritizoval za to, že so svojimi návrhmi vyšiel na verejnosť ešte predtým, ako ich prerokoval v koalícii. „Myslím si, že je obrovská chyba, že v koalícii nie je dohoda a pán minister s tým ide okamžite do médií a potom má problém,“ dodal.

Podľa Štefana Kužmu (SDKÚ) je otázny aj navrhovaný termín niektorých zmien, rok 2016, keď tu už bude iná vláda. „O roku 2016 nemôže nikto v roku 2011 povedať nič seriózne, lebo netuší, ako to bude vyzerať. Nič z toho by som nebral ani trochu vážne,“ poznamenal.

O penzijných zmenách bude koalícia ešte rokovať. Pravda už v piatok infor­movala, že navrhované úpravy oberú ľudí o peniaze, a to valorizáciou, ako aj novým spôsobom výpočtu dôchodkov. Ten by mal byť nevýhodnejší ako dnes pre každého, kto má príjem vyšší ako priemerná mzda. Analytici Mihálovi navyše vyčítajú, že pri zmenách nerobí rozdiely medzi ľuďmi, ktorí si sporia v druhom pilieri a medzi tými, ktorí odvádzajú platby len do Sociálnej poisťovne. Práve pre tých, ktorí budú v dôchodku odkázaní len na štát, by mal byť prvý pilier zásluhovejší.

KDH priznáva, že dôchodky po zmenách nebudú vysoké. Bývalý ekonóm Svetovej banky Anton Marcinčin (KDH) však pripomína, že vzhľadom na financie škrty potrebné budú. „Ak chceme ísť na nízke výdavky štátu, nemôžeme si dovoliť bohatý dôchodkový systém a musíme uvažovať o solidárnom prvom pilieri,“ povedal s tým, že o to dôležitejšie bude sporenie na dôchodok v druhom pilieri.

Valorizáciu dôchodkov však KDH pôvodne chcelo iným spôsobom, a to kombináciou určitého percenta a pevnej sumy. Podľa opozície by sa mal zachovať dnešný model, teda keď penzie rastú v závislosti od inflácie a priemernej mzdy." Je nevyhnutné, aby sme dodržali túto väzbu, pretože v opačnom prípade absolútne znevýhodníme dôchodcov. Nebudú schopní zo svojich príjmov uhrádzať reálne náklady spojené s ich základnými potrebami," povedala Viera Tomanová (Smer).

Názory, že sa prijatím novely ešte viac zvýraznia rozdiely medzi životnou úrovňou pracujúcich a dôchodcov podpredsedníčka sociálneho výboru Natália Blahová (SaS) odmieta. „Ja si to nedokážem sama vypočítať. Ľuďom, ktorí majú názor, že to bude lepšie, dôverujem. Keď nestačí schopnosť, je namieste dôvera,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba