Na chudobe môže niekto dobre zarobiť

Nápad SaS, aby chudobní nedostávali peniaze v hotovosti, ale cez E-pay karty, vyvolal nové pochybnosti, komu má tento projekt vlastne pomôcť. Cez karty by mali ísť dávky v hmotnej núdzi pre viac ako 180-tisíc ľudí.

03.07.2011 20:00 , aktualizované: 04.07.2011 12:02
bankomat, karta Foto:
Ilustračné foto
debata (49)

Výberové konanie za štyri milióny eur vyhlásené ministerstvom práce je šité na mieru pre jedinú silnú banku či softvérovú firmu, upozorňujú odborníci. Okrem toho sa ozývajú aj kritické hlasy, podľa ktorých je celý tender zbytočný, pretože požadované služby by dokázala zabezpečiť ľubovoľná banka prostredníctvom štandardnej bankomatovej karty s týždenným limitom výberu.

Podľa IT experta Ľubora Illeka sa E-pay karta po viacerých predchádzajúcich okliešteniach projektu javí už skôr ako úplne obyčajná bankomatová karta, akurát s istými špecifikami. „Účty k týmto kartám by mohli spravovať všetky banky pôsobiace na slovenskom trhu. Bol by to pre ne rozhodne zaujímavý produkt,“ tvrdí.

Banky by totiž takto napríklad mohli mať pravidelne každý mesiac priamo od štátu zabezpečený prísun značných finančných prostriedkov, s ktorými by mohli istý čas slobodne narábať. Keby len časť z nich požičali iným klientom hoci na päťpercentný úrok, znamenalo by to pre ne miliónové zisky aj pri nulových manipulačných poplatkoch.

Ak by sa zrealizovali zámery ministerstva, správu peňazí získa na základe tendra len jedna z nich. „Vytvárať monopol pre jedného hráča je neopodstatnené. To sú východiská zlých tendrov,“ tvrdí Illek. Podľa neho by kontrola narábania s účtom na predpokladanej úrovni mohla byť zabezpečená napríklad tým, že banky by mali ohlasovaciu povinnosť v prípade, že by dávky poberateľovi putovali na iný, ako na tento vyhradený účet.

Podľa zverejnených súťažných podmienok je predmetom obstarávania „zabezpečenie dlhodobého prevádzkovania elektronického informačného systému, ktorého úlohou má byť vedenie účtov poberateľov dávok, sledovanie stavu a transakcií na účte, výbery hotovosti, stanovenie časových a finančných limitov výberu, bezhotovostné platby, kontrola poberateľov a platieb či funkčná sieť obchodných terminálov“.

Ministerstvo však v podstate priznáva, že už v zadaní projektu je mnoho nejasností. Podrobnosti mieni totiž spresniť formou „súťažného dialógu“. Mali by sa na ňom zúčastniť tí záujemcovia, ktorí sa do 4. júla do tendra prihlásia.

„Súťažný dialóg sme zvolili s cieľom vybrať to najlepšie riešenie. Tento postup nám umožní porovnať rozdielne koncepty realizácie systému a vybrať tie najlepšie, ktoré potom budú súťažiť v ďalšom kole výberu. V tom ministerstvo práce opäť využije elektronickú aukciu a kritériom bude najnižšia ponúknutá cena,“ uviedla Andrea Hajdúchová z tlačového odboru. Koľko súťažiacich sa doteraz prihlásilo, odmietla pred uzávierkou prvého kola povedať.

Expert na verejné obstarávanie Jiří Vlach však pripomína, že ministerstvo by už malo poskytnúť účastníkom veľmi presný, tzv. informatívny dokument, ako podkladový materiál na rokovanie. „Ak má rezort jasno v tom, že zákazka bude stáť 3,98 milióna eur, mal by už o nej vedieť zhruba všetko,“ zdôraznil.

To, že ministerstvo vo veci celkom jasno nemá, naznačuje aj Alena Krempaská z občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu, členka odbornej skupiny rezortu práce, ktorá sa zaoberá aj problematikou E-pay kariet. „Mám dojem, že ministerstvu v skutočnosti ani nezáleží na tom, ako bude vyzerať finálny návrh, či na tom, aby skutočne pomohlo, ale že si len vyberie z takej ponuky, akú mu nakreslia dodávatelia,“ komentovala plán súťažného dialógu Krempaská.

Podľa nej už sama koncepcia projektu „je od počiatku nejasná a pre tvorbu hodnoverných sociálnych politík amatérska“. „Ministerstvo nedodalo nijakú štúdiu dopadov či finančnú analýzu, ktorá by podporila jeho efektivitu. Ak malo byť hlavným motívom E-pay kariet účelné narábanie s financiami a zlacnenie poštového doručovania dávok, tak plánovaný finančný model E-pay vychádza v hrubých odhadoch ešte podstatne drahšie, ako je zasielanie poštou,“ uvádza aktivistka.

Nový systém by mal byť prepojený s informačným systémom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Poberatelia dávok budú môcť kartou platiť v obchodoch alebo si vyberať hotovosť z bankomatov. Na E-pay karty by mali byť nadviazané všetky sociálne dávky, teda aj prídavky na deti, rodičovské príspevky a podobne. Víťaz tendra má síce zákazku získať na štyri roky, no je predpoklad, že schválený systém ani potom nezanikne a ako majiteľ know-how má teda najlepšie predpoklady v nej pokračovať.

Podľa Krempaskej sa projekt E-pay kariet míňa s plánovaným cieľom. „Zameriava sa na následky, nie príčiny fenoménu, ktorý má riešiť. Ak chcete naučiť poberateľov hospodáriť, tak vhodnejšou formou je sociálna práca a tréningy zamerané na domáce hospodárenie. Ak chcete zamedziť úžere, E-pay karty ju len posilnia,“ uvažuje Krempaská.

E-pay karty

* ich zavedenie presadzuje SaS, je aj vo vládnom programe
prvotnou ideou bolo neposielať zhruba 180-tisíc poberateľom dávok peniaze poštou – ročne štát pošle okolo 2,4 milióna zásielok a na poštovnom stráca asi 1,5 milióna eur

* od dávky úspornejšou elektronickou formou si vláda sľubuje, že bude lepšie kontrolovať ich využívanie a vychovávať užívateľov k zodpovednosti
v pilotnej fáze chcelo ministerstvo karty pre zhruba 600 poberateľov zaviesť už teraz v lete, plány bolo nútené prehodnotiť, v niektorých z piatich vytypovaných obcí sa proti zámeru zdvihla vlna odporu.

* pôvodné zámery rezortu boli v mnohom nerealizovateľné – ,,denný limit" výberu len niekoľkých eur napríklad narazil na fakt, že človek na niektoré platby neraz nevyhnutne potrebuje vyššiu sumu

* nad sily sociálnych pracovníkov bolo aj zabezpečiť, aby sa za dávky nenakupoval alkohol či cigarety – na to by bolo treba kontrolovať každý nákup či vytvoriť sieť špeciálnych obchodných terminálov, ktoré by nepovolené položky dokázali zamietnuť

* v najchudobnejších obciach, kde žije najviac poberateľov, je zároveň najmenej bankomatov aj možností platiť kartou v obchodoch

* rezort práce postupne teda zo svojich predstáv upúšťal, ministerstvo napokon výberové konanie vyhlásilo až začiatkom júna, no nie s celkom jasným zadaním, keďže podmienky mieni ďalej spresňovať.

* E-pay projekty sa osvedčili v niektorých krajinách Európskej únie, vo Veľkej Británii aj v USA. Len v Spojených štátoch funguje na tomto systéme až 26 miliónov Američanov v hmotnej núdzi.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba