Horná Nitra protestovala proti rušeniu nemocničných oddelení

Starostovia, primátori a občania Hornej Nitry prišli v pondelok demonštrovať pred budovu Ministerstva zdravotníctva SR na bratislavských Kramároch.

04.07.2011 19:33
ministerstvo zdravotníctva, protest, nemocnice Foto:
Protestujúci počas demonštrácie primátorov a starostov Hornej Nitry za zachovanie nemocníc pred ministerstvom zdravotníctva.
debata (10)

Protestom dali najavo, že nesúhlasia so spoločným rozhodnutím rezortu zdravotníctva a Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorým sa majú zrušiť niektoré oddelenia v nemocniciach Partizánskom a Bojniciach.
Pricestovali v niekoľkých autobusoch a so sebou priniesli aj dve petície.

Pod prvú sa podpísalo 22 292 občanov. Žiadajú zachovanie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, detského a novorodeneckého oddelenia v Nemocnici s poliklinikou v Partizánskom. Pod druhou petíciou je 17.768 podpisov. V nej žiadajú občania zachovanie očného oddelenia, oddelenia klinickej onkológie a oddelenia dlhodobo chorých v Nemocnici s poliklinikou v Bojniciach.

„Tieto oddelenia chceme zachovať,“ povedal na zhromaždení primátor mesta Partizánske Jozef Božik. „Budeme žiadať ministra i Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, aby nám v tomto zápase pomohli, lebo 65-tisícový región okolia Partizánskeho si to zaslúži. Rovnako aj región okolo Prievidze. Služby týchto rušených nemocničných oddelení využívajú občania zo širokého okolia hornej Nitry, dokonca nad rámec Trenčianskeho samosprávneho kraja,“ dodal Božik.

Účastníci demonštrácie poukazovali na to, že hrozí obmedzenie dostupnosti a kvality poskytovaných zdravotných služieb a tým aj zdravia a možno aj životov ľudí. „Napríklad pri zrušení nemocničných oddelení v Partizánskom prichádzajú do úvahy alternatívy v Bánovciach nad Bebravou, Bojniciach a Topoľčanoch. V každom prípade dochádzanie z niektorých lokalít by pre pacienta znamenalo cestovať aj 50 kilometrov, čo je veľmi veľa,“ doplnil Božik, ktorý je zároveň aj predsedom petičného výboru.

Podľa stanoviska Evy Slovákovej z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR "Všeobecná zdravotná poisťovňa zistila, že v Nemocnici v Partizánskom sa v nemocničných oddeleniach navrhovaných na zrušenie nezabezpečovali adekvátne výkony z pohľadu hospitalizácie pacientov. Poisťovňa to zistila počas kontroly v tejto nemocnici.

Ministerstvo zdravotníctva chce, aby pacientov liečil dostatočný počet zdravotníckeho personálu tak, aby to bolo pre pacientov bezpečné. V nemocnici by malo aj naďalej zostať sedem oddelení a ďalšie tri poskytujúce jednodňovú formu ambulantnej starostlivosti. Úplne zrušiť sa má len pediatria. Chirurgia alebo pôrodnica sa bude rušiť podľa dohody medzi riaditeľmi nemocníc v Partizánskom a Bánovciach nad Bebravou," uvádza okrem iného Slováková.

10 debata chyba