Peniaze na zrušenie koncesií budú hľadať ministri SaS

SaS sa nechce vzdať urýchleného zrušenia koncesionárskych poplatkov napriek tomu, že nenašla podporu ministerstva financií, ovládaného SDKÚ. "Chceme, aby ľudia čo najskôr pocítili pozitívne efekty nášho vládnutia," vyhlásil podpredseda SaS, minister hospodárstva Juraj Miškov.

06.07.2011 09:40
STV, Slovenská televízia Foto:
Budova STV.
debata (2)

Ministerstvo Ivana Mikloša v pripomienkach k novele zákona, ktorou sa má Rozhlas a televízia Slovenska napojiť na štátny rozpočet bez priamej platby občana – koncesie, jednoznačne napísalo, že s novelou nesúhlasí. Pridala sa aj Národná banka Slovenska, ktorej sa nepáči ani navrhované výrazné zvýšenie platu generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej zo štvornásobku na sedemnásobok priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve a súčasné zachovanie odmien vo výške platu.

Ministrovi kultúry Danielovi Krajcerovi sa však napriek tomu môže podariť novelu presadiť. Podľa neoficiálnych informácií mu Mikloš zrušenie koncesií od budúceho roka odobrí, ak ministri z SaS nájdu potrebných 80 miliónov na dofinancovanie RTVS vo svojich rezortoch. Ukrojiť by sa tak mohlo v rezortoch práce, hospodárstva, kultúry, prípadne obrany. SaS tvrdí, že to nebude problém.

„Budeme hľadať. My sme ochotní primárne hľadať v našich rezortoch, ale dúfame, že tento náš príklad budú nasledovať aj naši koaliční partneri v rezortoch, za ktoré nesú zodpovednosť,“ uviedol Miškov. Peniaze pre RTVS by vedel nájsť aj ďalší podpredseda SaS, minister práce Jozef Mihál. „Vedel, vedel,“ reagoval na otázku Pravdy. Jeho rezort však v pripomienkach k novele odmietol zvyšovanie platu Zemkovej. Pripomenul, že ak bude dostávať každý mesiac aj odmenu, ako je to v súčasnosti, bude to ďalšia záťaž pre verejné financie.

Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý z parlamentného výboru pre médiá v minulosti zrušenie koncesií sám navrhoval. Teraz je však opatrný. Upozorňuje, že vláda má v programe aj ozdravenie verejných financií a znižovanie deficitu. So zrušením poplatku za služby verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ktorý je teraz 4,64 eura na domácnosť, by počkal. „Zrušenie koncesií môžeme schváliť, ale účinnosť zákona sa musí posunúť podľa stavu verejných financií,“ povedal Galbavý.

Dohodou Krajcera s ministrom financií podmieňuje súhlas so zrušením koncesií aj člen výboru za KDH Pavol Abrhan. „Samozrejme, je to výpadok. Všetko závisí od dohody medzi ministerstvami kultúry a financií.“ Abrhan ešte nedávno tvrdil, že ak Krajcerova novela príde do parlamentu, budú ju musieť schváliť, pretože je súčasťou vládneho programu.

Most-Híd zatiaľ k rušeniu koncesií ani k ďalším zmenám Krajcerovej novely stanovisko nemá. „Zatiaľ sme sa tým nezaoberali,“ povedal predseda poslaneckého klubu László Solymos.

O novele bude rokovať najprv vláda, do parlamentu sa dostane zrejme v septembri.

2 debata chyba