Penzijný vek ako dôvod výpovede? Koalícia to zvažuje

Udržať si prácu pre penzistov môže byť od septembra ťažšie. Požiadavku zamestnávateľov, aby dosiahnutie dôchodkového veku bolo podľa novely Zákonníka práce dôvodom výpovede, totiž v parlamente presadzujú po časti SDKÚ a SaS už aj viacerí kresťanskí demokrati. S návrhom, aby sa dosiahnutie nároku na starobný dôchodok zaradilo medzi legitímne dôvody na prepustenie zo zamestnania, vyšla v stredu poslankyňa KDH Monika Gibalová.

07.07.2011 12:00
Iveta Radičová Foto:
S návrhom, aby bol dôchodkový vek možným dôvodom výpovede súhlasí už i KDH. Na snímke premiérka Iveta Radičová s kresťanskými demokratmi Pavlom Hrušovským a Jánom Figelom.
debata (28)

Podľa niektorých analytikov ide o diskriminačné opatrenie, ktoré navyše ľuďom zoberie možnosť zvýšiť si dôchodok. Gibalová zasa argumentuje rastúcim počtom nezamestnaných mladých ľudí, ktorým dôchodcovia zaberajú miesta.

Hovorí, že kým vlani bolo asi stotisíc zamestnaných dôchodcov, ktorí nie sú existenčne odkázaní na príjem zo zamestnania, v máji tohto roku evidovali úrady práce 342-tisíc nezamestnaných absolventov, živiteľov rodín s deťmi alebo ľudí pár rokov pred dôchodkom. „Nemajú prácu, poberajú sociálne dávky a aj s rodinnými príslušníkmi sú na ceste do chudoby a sociálneho vylúčenia.“

Riešiť nezamestnanosť mladých práve na úkor dôchodcov je však podľa penzistov nezmysel. „Je to neľudské, typická veková diskriminácia. Európska únia propaguje, aby ľudia pracovali do čím vyššieho veku, toto nie je seriózne. Tento útok na ľudí, ktorí ešte len budú odchádzať do dôchodku, by si mali všimnúť najmä odborári,“ hovorí predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Kamil Vajnorský.

Či ľahšie prepúšťanie penzistov nový Zákonník práce umožní, by sa malo rozhodnúť v najbližších dňoch, keď bude o novele rokovať parlament. SaS takéto opatrenie podporuje, rovnako aj časť SDKÚ. Ľudovít Kaník (SDKÚ) žiadal podobnú zmenu s tým, aby bola veková hranica možnej výpovede 65 rokov. Gibalovej návrh hovorí len o vzniku nároku na starobný dôchodok, čo je dnes 62 rokov.

Koalícia o tejto záležitosti mala ešte v stredu večer rokovať na Koaličnej rade. „Bol som aj proti mäkšiemu návrhu poslanca Kaníka a som aj proti návrhu kolegyne Gibalovej,“ povedal Pravde predseda sociálneho výboru Július Brocka z KDH. Podľa neho netreba zabúdať aj na výhody, ktoré majú mladí ľudia oproti starším. „K tomuto problému preto pristupujem trochu inak.“

Kaníkovu snahu zbaviť sa prestarnutých zamestnancov nepodporil ani predseda Mostu - Híd Béla Bugár. O Gibalovej návrhu však v poslaneckom klube ešte dohodnutí nie sú. „Je to novinka budeme diskutovať,“ povedal podpredseda Mostu Ivan Švejna.

Štefan Kužma z SDKÚ Gibalovej návrh víta, jeho stranícky kolega Miroslav Beblavý zatiaľ váha. „Ešte o tom diskutujeme, za seba nemám zatiaľ jasný postoj,“ uviedol Beblavý.

„Všetci sú proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku, lebo ľudia sú zodratí, nedožijú sa. Teraz chceme tým prepracovaným dôchodcom umožniť, aby išli do dôchodku, a zase je zle,“ oponuje Kužma.

Opozičný Smer je zásadne proti, hovorí o možnej diskriminácii. „Treba si uvedomiť, že mnohí dôchodcovia pracujú preto, že z dôchodkov by nevyžili. Každý odpracovaný rok navyše im budúci dôchodok zvyšuje,“ pripomenul Branislav Ondruš.

Naopak, zamestnávatelia dúfajú, že sa ich požiadavka do novely napokon dostane. Výraz veková diskriminácii odmietajú. „Deň začatia poberania starobného dôchodku je zmena stavu pracovníka, nie diskriminácia vekom. Skutočne by to zvýšilo zamestnanosť, keď dôchodcovia pôjdu do dôchodku, dajú sa prijať mladí ľudia,“ tvrdí generálny sekretár zamestnávateľskej asociácie Oto Nevický.

Podľa sociologičky Sylvie Porubänovej je možnosť súbehu dôchodku a zamestnania veľmi nadštandardná. „Každá spoločnosť sa musí rozhodnúť, či dá prednosť umiestneniu mladých ľudí, absolventov na trhu práce, alebo predlžovať obdobie, keď môžu dôchodcovia súbežne pracovať a poberať dôchodok. Považujem to za horúci zemiak,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba