Koalícia uprednostnila dovolenky pred rokovaním

Dovolenky sú poslancom prednejšie ako práca. Ubezpečenia premiérky Ivety Radičovej po stredajšom večernom rokovaní Koaličnej rady, že schôdza parlamentu sa neskráti, už vo štvrtok doobeda neplatili. Poslanci totiž z programu vypustili 23 poslaneckých návrhov, ktoré preložili na september. Dôvod? Zakúpené zájazdy niektorých koaličných politikov, bez ktorých by vládne strany nemali dosť hlasov na prijatie zákonov.

08.07.2011 09:38
poslanci, parlament, NR SR Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

V snahe čo najskôr skončiť túto schôdzu sa poslanci zídu aj v pondelok, čo nie je obvyklý rokovací deň. Už v stredu chce ísť na dovolenku asi desať poslancov koalície. A poslancom zostáva prerokovať ešte dvadsať vládnych zákonov.

Predseda Smeru Robert Fico označil presúvanie bodov programu za škandál a dehonestáciu poslancov. „Páni z vládnej koalície chcú ísť na dovolenky, tak sa rozhodli, že prerokujú len to, čo potrebuje vláda a všetko ostatné sa preloží na september. Opäť sa ukázalo, že tento parlament slúži len a len vláde. Malo by to byť presne naopak. Parlament je kontrolným orgánom vlády,“ vyhlásil.

Proti skráteniu schôdze hlasovali so Smerom aj Obyčajní ľudia. „My sme chceli, aby sme dobehli celú schôdzu,“ povedal Jozef Viskupič. Argument zaplatených dovoleniek neberie. „Ja som mal naposledy prázdniny, keď som vychádzal zo školy. Takže nemyslím si, že by sme mali mať prázdniny.“

Tomáš Galbavý z SDKÚ, naopak, je ku kolegom zhovievavý, apeluje na ľudský prístup. Zdôrazňuje, že na dovolenku môžu ísť až po prerokovaní dôležitých vládnych návrhov. „Ja budem možno aj plakať za parlamentom, pretože mi bude chýbať,“ povedal.

Zmena programu poslednej schôdze pred prázdninami odsúva na jeseň napríklad opozičný návrh na zmenu ústavy ako reakciu na maďarskú ústavu. Obyčajným ľuďom sa odsúva návrh na zrušenie priestupkovej imunity poslancov aj zákaz poberania viac ako jedného platu pre viacnásobných verejných funkcionárov, SDKÚ sprísnenie prideľovania rodičovského príspevku a príplatku pri narodení dieťaťa, KDH zrušenie Mečiarových amnestií a SaS zasa prísnejšie pravidlá pre streľbu poľovníkov.

Šancu má len poslanecká novela KDH o hazardných hrách. Obmedzenie hracích automatov sa má dostať do vládneho návrhu, ktorým sa bude parlament zaoberať na budúci týždeň. KDH stále hľadá podporu partnerov, proti je najmä liberálna SaS.

1 debata chyba