Nový liekový zákon môže pacientov poškodiť

Zavedenie vernostných systémov, ktoré umožnia lekárňam dávať zľavy aj na lieky na predpis, môže v konečnom dôsledku zvýšiť ceny. Upozorňujú na to opoziční poslanci, podľa ktorých by takto postavený nový zákon o liekoch spôsobil zánik malých lekární a, naopak, veľkým sieťam zabezpečil monopol.

08.07.2011 14:00
lieky, liek, lekáreň, pacient Foto:
Zákon o liekoch podľa opozičných poslancov spôsobí zánik malých lekární.
debata (2)

Vďaka nemu by potom mohli diktovať ceny liekov pre pacientov. Pre tieto riziká poslanci žiadajú ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, aby zákon o liekoch dopracoval.

Ladislav Lazár (Smer) poukázal na hrozbu zániku menších lekární. „Tento zákon určite povedie k tomu, že v konečnom dôsledku dôjde buď k zániku, alebo ku skúpeniu či odkúpeniu väčšími reťazcami. Následne budú tieto veľké skupiny rozhodovať o tom, aký liek sa bude predávať, za koľko, akým spôsobom sa bude distribuovať. Pacient sa v konečnom dôsledku stane rukojemníkom veľkých sietí lekární,“ povedal.

Zákon o liekoch síce parlament včera posunul do druhého čítania, jeho definitívne schválenie v septembri však podmieňujú úpravami aj koaliční poslanci. Výhrady mali aj k zámeru, aby lekári predpisovali namiesto lieku len účinnú látku. Rezort zdravotníctva nakoniec ustúpil a ponechal možnosť predpisovať aj názov lieku.

Koaličný poslanec Peter Kalist (SaS) však upozorňuje, že predpisovanie liekov po novom aj tak neprinesie úsporu 200 miliónov eur, ktorú vyčíslilo ministerstvo zdravotníctva. „Nesmieme zabudnúť, že na Slovensku sa už dnes predpisuje približne 70 percent liekov ako generiká. Takže generická preskripcia je iba jeden z celej škály nástrojov, ktorá môže znižovať záťaž pacienta, ale neznamená to automaticky zlepšenie zdravotníctva,“ povedal Kalist. V návrhu sa mu nepozdáva ani preradenie zubných technikov za poskytovateľov lekárenskej starostlivosti s možnosťou uzatvárania zmlúv so zdravotnými poisťovňami. Ako upozornil, mohlo by to spôsobiť tlak na verejné zdroje a množstvo technických komplikácii. „Dúfam, že sa nám podarí všetky nezrovnalosti v zákone prekonať počas druhého čítania,“ dodal Kalist.

Zákon si žiada úpravu aj podľa Tibora Bastrnáka (Most). „Som rád, že ministerstvo niektoré návrhy nášho klubu akceptovalo, mnohé pripomienky a návrhy niektorých stavovských organizácií však naznačujú, že pred druhým čítaním treba doriešiť ešte niekoľko otvorených otázok,“ povedal.

Výhrady mali poslanci aj k novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Tá napríklad určuje cenu liekov na druhú najnižšiu v Európskej únii a upravuje podmienky vstupu inovatívnych liečiv na trh.

Farmaceutické spoločnosti už dlhšie poukazovali na to, že nové pravidlá a nižšie ceny liečiv budú mať za následok prázdne pulty v lekárňach. Na riziko nedostupnosti liekov vo štvrtok upozornil aj exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer). „Podľa tohto návrhu, ak inovatívny liek nemá určenú cenu aspoň v 2 krajinách, ktoré maj podobné HDP ako Slovensko, tak zdravotná poisťovňa preplatí 20 percent, pacient si bude musieť zaplatiť 80 percent. Kto si to bude môcť dovoliť? Približne 500 pacientov by prišlo o svoju liečbu,“ povedal. Ako dodal, o lieky prídu chorí aj vďaka zníženiu ich ceny na druhú najnižšiu v únii, pretože budú vyvážané do krajín, kde sú drahšie.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) si za svojimi zákonmi stojí. Rizika vyvážania liekov sa neobáva, trvá aj na tom, že predpisovanie účinnej látky v zdravotníctve ušetrí peniaze. „Všetky tieto peniaze budú použité pre lekárov, na platy sestier, na lepšiu zdravotnú starostlivosť,“ povedal včera Uhliarik.

2 debata chyba