Radičová: Táto vláda je tu na štyri roky

Súčasná vláda tu je podľa premiérky Ivety Radičovej na štyri roky, ale nedovolí si povedať, že ustojí problémy. "Bolo by odo mňa priam až naduté, keby som si dovolila povedať, že problémy ustojíme. Ustojíme situáciu? Neustál to Sokrates, Zapatero, neustáli to iní premiéri. Vážne a hlboké problémy vyžadujú obrovskú odolnosť, a necúvnuť. Sme odhodlaní to ustáť, ale každým mesiacom je situácia v niečom posunutá. Tie obavy, aby sa Európou neprevalila vlna európskych Lehman Brothers tu je," povedala predsedníčka vlády.

10.07.2011 10:11
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (90)

O budúcich prezidentských voľbách premiérka hovoriť nechce. „Mám predovšetkým záväzok, prísľub naplniť programové vyhlásenie vlády. To je priorita číslo jedna. A ak dovolíte, my ho zatiaľ plníme,“ zdôraznila.

S Mikulášom Dzurindom sa predsedníčka vlády pozná dlho. „Ja som sa s Dzurindom zoznámila vlastne cez Stana. Mikuláš Dzurinda je naozaj politik na dlhé trate, a má za sebou svoju skúsenosť. Má za sebou skúsenosť, keď ho počas prvej vlády odvolával vlastný koaličný partner. Má za sebou skúsenosť predčasných volieb. Má za sebou skúsenosť úplne krehkej koalície a otázky, či vôbec ešte má alebo nemá poslancov, a tiež kadejaké kauzy, ktoré prežil. Ja tieto skúsenosti poznám sprostredkovane. Nebola som vystavená takým rozhodnutiam na politickej scéne ako on. Okrem jedného, a tým to je voľba generálneho prokurátora. A za tým rozhodnutím si stojím,“ povedala.

V politike by šéfka kabinetu nikdy nepoužívala slovo „vrúcnosť“, lebo politika je podľa nej v dobrom prípade o partnerstve, v normálnom štandardnom prípade o rešpekte, a veľmi často je o otvorených alebo skrytých nepriateľstvách." Vzťah s Dzurindom podľa nej kolíše medzi prvou a druhou alternatívou.

90 debata chyba