V krajských mestách sú veľké rozdiely

Vyšší plat alebo rovnaký ako pred zmenou zákona má 40 percent primátorov. Z porovnania platov všetkých 71 primátorov krajských a okresných miest vrátane Bratislavy pred zmenou zákona a po nej, ktoré urobil denník Pravda, vyšlo, že viac zarába 24 percent, na rovnakej úrovni zostalo 16 percent a 60 percent primátorov má plat nižší.

11.07.2011 12:00
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Veľké rozdiely sú v kategórii krajských miest. Nitrianskemu primátorovi Jozefovi Dvončovi síce schválili najvyšší možný plat 4 171 eur, je to však o takmer 600 eur menej, ako zarábal predtým. Na približne rovnakej úrovni zostávajú platy primátorov v Trnave a v Prešove.

Najnižší možný plat 2 454 eur majú primátori Banskej Bystrice – Peter Gogola, Trenčína – Richard Rybníček a Žiliny – Igor Choma. „Absolútne to akceptujem, pretože mám ešte aj plat poslanca Národnej rady,“ povedal Choma. Gogola vyhlásil, že plat nerieši.

Viac ako títo traja zarába primátor ani nie sedemtisícových Medzilaboriec Ivan Solej. Poslanci mu schválili najvyšší zákonný plat v kategórii miest od 5– do 10-tisíc obyvateľov, čo je 3 060 eur. Napriek tomu oproti predchádzajúcemu zárobku prišiel o takmer 300 eur. Až o 800 eur menší plat dali poslanci poltárskemu primátorovi Pavlovi Gavalcovi, ktorý je jediným v tejto kategórii, čo má iba základný plat. Z pôvodných 2 600 eur klesol na 1 800. Gavalec považuje zákon za nespravodlivý, pretože jeho plat bude napriek zodpovednosti, ktorú má, len o niečo vyšší, ako má hlavná kontrolórka mesta.

Lepšie platy ako v Trenčíne či Banskej Bystrici majú tri štvrtiny primátorov okresných miest s počtom obyvateľov od 10– do 20-tisíc. Najvyšší plat 3 309 eur im odklepli v piatich mestách, vo všetkých prípadoch je to menej, ako mali predtým. O vyše tisíc eur sa takto znížil zárobok primátorovi Skalice Stanislavovi Chovancovi. „Je mi to úplne jedno. Nemám s tým žiadny problém, mňa tá robota baví,“ povedal.

O viac ako tisícku sa znížili platy primátorov Starej Ľubovne či Kysuckého Nového Mesta.

Najnižší zákonný plat 1 946 eur majú primátori v troch mestách.

Najvyšší zákonný plat v kategórii miest od 20– do 50-tisíc obyvateľov, ktorý je 3 780 eur, má sedem okresných primátorov. Takmer všetkým sa znížil, Miroslav Kusein vo Zvolene si však výrazne polepšil a je najlepšie plateným primátorom v Banskobystrickom kraji. Pôvodný plat mu zvýšili o viac ako 550 eur. Radnica napriek tomu hovorí o ušetrení takmer 21-tisíc eur ročne.

Za najnižšie možné platy 2 223 eur budú pracovať primátori štyroch miest vrátane komárňanského Antona Mareka, ktorého plat tak klesne o vyše 1 100 eur. Patrí k nim aj primátor Šale Martin Alföldi, ktorý sa netají kritikou nového zákona. „Plat primátorov by mal byť určený presne zo zákona a poslanci mesta by nemali mať možnosť ho navyšovať alebo znižovať. Takto to neodráža žiadnu činnosť. Kto má zastupiteľstvo na svojej strane, má jednoducho vyšší plat,“ konštatuje.

Dvaja z troch primátorov okresných miest v kategórii od 50– do 100-tisíc obyvateľov budú pracovať za najvyššiu mzdu, teda za 4 172 eur. Kým popradský primátor Anton Danko šiel s platom dolu o zhruba 250 eur, jeho kolega z Martina Andrej Hrnčiar si prilepšil o 360 eur. „Už nebude dostávať odmeny a mesto v konečnom dôsledku ušetrí,“ zdôvodnil martinský hovorca Jozef Petráš.

Danko je najlepšie plateným primátorom v Prešovskom kraji, Hrnčiar v Žilinskom a primátorka Prievidze Katarína Macháčková s platom 3 925 eur, ktorý je o 160 eur nižší ako predtým, v Trenčianskom kra­ji.

debata chyba