Prepúšťanie penzistov koalícia zrejme nepresadí

Prepúšťanie penzistov nový Zákonník práce zrejme neuľahčí. Návrh časti KDH a SDKÚ, aby bol starobný dôchodok dôvodom výpovede a uvoľnili sa tak pracovné miesta mladým, nemal totiž deň pred hlasovaním dostatočnú podporu vládnych poslancov. Proti sú viacerí poslanci KDH, SDKÚ a jeden z OKS. Zhodne s opozíciou tvrdia, že by šlo o diskrimináciu z dôvodu veku.

12.07.2011 08:27
Jozef Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál
debata (3)

„Vnímam to ako problém nie na hrane ústavy, ale za hranou ústavy. A nie je dobré vyvolávať konflikt medzi mladou a starou generáciou,“ povedal šéf poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš. Podľa Tomáša Galbavého z SDKÚ je to aj na hranici morálky. „Uviesť ako dôvod rozviazania pracovného pomeru vek mi pripadá neobvyklé,“ myslí si.

Monika Gibalová (KDH), ktorá predložila návrh s kolegom Antonom Marcinčinom, sa dočkala kritiky aj od niekoľkých spolustraníkov. Napríklad Martin Fronc obhajoval potrebu dôchodcov privyrobiť si. Pripomenul, že priemerný dôchodok na Slovensku je 360,3 eura, čo je 45 percent priemernej mzdy. Na Západe dostávajú dôchodcovia 70 percent.

Proti je aj opozícia, podľa ktorej pôjde o jasnú diskrimináciu penzistov. „Ktorýkoľvek dôchodca, ktorého prepustia, sa obráti na Ústavný súd, musí uspieť,“ povedal predseda Smeru Robert Fico. Ak by potreboval právnu pomoc, Smer mu ju poskytne.

Naopak, za jednoduchšie prepúšťanie penzistov chce hlasovať klub SaS a väčšina Mostu-Híd. Podľa predsedu poslaneckého klubu Mostu Lászlóa Sólymosa nejde o diskrimináciu, pretože dôvodom výpovede nebude dosiahnutie veku, ale nároku na starobný dôchodok. „Myslím, že zamestnávateľ, ktorý dôchodcu potrebuje, ho nebude prepúšťať. Ale aby sa riešil aj problém nezamestnanosti, vidím to ako prospešné opatrenie.“ Marcinčin pripomína, že treba dať mladým šancu pracovať, aby vedeli zabezpečiť dôchodok súčasným penzistom.

Aj odborníci však pripomínajú, že uľahčiť prepúšťanie penzistov nie je najvhodnejšie v situácii, keď sú dôchodky nízke a zvýšiť ich môže práve práca v penzijnom veku. Navyše, nie je vhodné obmedzovať ľudí, ktorí chcú byť aktívni aj v penzijnom veku.

Okrem prepúšťania dôchodcov sa koalícia sporí aj o gastrolístky. Časť koalície – SaS, Obyčajní ľudia a Most – sa prikláňa k ich zrušeniu s tým, aby zamestnávateľ mohol po dohode so zamestnancom vyplácať namiesto nich peniaze. Martin Poliačik zo SaS dokonca hovorí o potrebe úplného zrušenia gastrolístkov. V tripartite sa však vláda na takomto opatrení s odborármi a zamestnávateľmi nedohodla, poslanci KDH a SDKÚ v tom vidia problém.

„Zatiaľ nie sme jednotní,“ povedal predseda klubu KDH Pavol Hrušovský. Prikláňa sa k zachovaniu terajšieho stavu, teda povinných poukážok na stravu. „Obávam sa, že ak dáme niekoľko možností zamestnávateľovi, môže to vyvolať istý zmätok.“

Podľa Janiša z SDKÚ je to umelý problém, pretože s gastrolístkami ho nemajú zamestnanci ani zamestnávatelia. „Nevidím absolútne žiaden dôvod na dnešnom stave niečo meniť.“ Návrh zrušiť ich ide podľa neho proti bežným ľuďom, najmä tým, ktorí chodia na týždňovky. Janiš neverí, že zamestnanec bude mať možnosť si vybrať, keď zamestnávateľ rozhodne o vyplatení v mzde. „Jednoducho, gastrolístky zmiznú. Táto dobrovoľnosť je falošná.“

O tom sú presvedčení aj majitelia reštaurácií a emitenti gastrolístkov, ktorí včera protestovali pred parlamentom. Poslancom odovzdali protestnú petíciu vyše tisíc reštauračných zariadení z celého Slovenska. Tvrdia, že ak zmiznú stravné lístky, o prácu príde 15-tisíc ľudí a stravovacie služby o 209 miliónov eur ročne.

Otázne je, či novela umožní presúvať voľné dni z necirkevných sviatkov na piatok alebo pondelok, ako aj zatvorenie obchodov cez sviatky. „Na západ od nás je vo sviatky a nedele bežne zatvorené. Tie sviatky by mali byť naozaj o rodine,“ hovorí Janiš. S takýmito argumentmi návrh predložil Július Brocka z KDH spolu s exministerkou práce Vierou Tomanovou (Smer). SaS je proti zatvoreniu, hovorí, že ľudia prídu o možnosť privyrobiť si, keďže za prácu vo sviatok sú príplatky.

O Zákonníku práce by mali poslanci hlasovať dnes. Fico v pondelok vyh­lásil, že ak sa Smer vráti do vlády, Zákonník zmení. Odborári sa zasa chystajú požiadať prezidenta, aby novelu zákonníka nepodpísal a vrátil do parlamentu.

Navrhované zmeny v Zákonníku práce

O čom sa sporí koalícia

  • prepúšťanie zamestnancov po dosiahnutí starobného dôchodk
  • zrušenie povinnosti zamestnávateľov poskytovať gastrolístky, náhradou má byť nezdanená hotovosť
  • presunutie voľna za necirkevné sviatky, pripadajúce na utorok až štvrtok na piatok alebo pondelok
  • zatvorenie obchodov cez sviatky
  • zachovanie minimálnych mzdových taríf – vládne strany sa síce dohodli, že zostanú, nie všetci poslanci však súhlasia

Čo kritizujú odbory

  • stratu práva na spolurozhodovanie pri veciach bezpečnosti pri práci, stanovovania noriem a pracovného času
  • nebudú musieť súhlasiť s prepustením zamestnanca
  • zamestnávateľovi budú musieť deklarovať, že zastupujú 30 percent zamestnancov, čo podľa nich môže spôsobiť prepúšťanie odborárov

Čo chce zmeniť Smer

  • zachovať súbežné využitie výpovednej lehoty aj odstupného, čo novela ruší
  • zrušiť 550 hodín nadčasov ročne pre druhý a tretí stupeň riadenia, podľa nich sa to pri lineárnej organizačnej štruktúre bude vzťahovať na všetkých zamestnancov
  • udržať terajšie práva odborov a zamestnaneckých rád
  • vrátiť minimálne mzdové tarify

Brocka: Nehádžme ľuďom polená pod nohy

Dôchodok sa nemôže stať dôvodom na rozviazanie pracovného pomeru, vysvetľuje predseda sociálneho výboru, podpredseda KDH Július Brocka.

Myslíte, že návrh vašej kolegyne Moniky Gibalovej, aby bol dôchodok dôvodom výpovede, prejde?
Matovič a Obyčajní ľudia ním podmienili svoje hlasovanie za Zákonník práce. Čiže je to výrazná podpora pre tento návrh. Ale viem, že na Koaličnej rade nebola jednoznačná dohoda, že koaliční poslanci majú povinnosť podporiť tento návrh. Ani v našom klube ho niektorí poslanci nepodporia, preto neviem odhadnúť, či prejde.

Prečo ho vy nepodporíte?
Nepovažujem ho za úplne logický. Na jednej strane verejne hovoríme, že dôchodkový systém je neudržateľný a v budúcnosti budeme pred problémom posúvania hranice odchodu do dôchodku. A tu je jedna skupina ľudí, ktorá si dobrovoľne sama túto hranicu posúva, tak nevidím dôvod, prečo by sme im v tom mali brániť a hádzať im polená pod nohy. Okrem toho si myslím, že mladí vôbec nie sú najviac ohrození na trhu práce. Naopak, sú to práve ľudia straší a pred dôchodkom. Mladí majú iné prednosti aj v súťaži na trhu práce.

Akú šancu dávate vášmu návrhu na zákaz predaja cez sviatky?
Pravdepodobne sú lobisti z nadnárodných reťazcov úspešnejší ako ja pri získavaní podpory pre môj pozmeňovací návrh.

3 debata chyba