Popieranie zločinov fašizmu i komunizmu má byť trestné

Už v stredu môže parlament rozhodnúť, či bude za popieranie zločinov fašizmu a komunizmu hroziť väzenie. Podľa návrhu OKS by ten, kto "verejne spochybňuje, popiera, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť" holokaust a zločiny fašizmu, ale aj zločiny komunizmu, mohol dostať šesť mesiacov až tri roky.

13.07.2011 07:45
debata (18)

Trestnosť osvienčimskej a jáchymovskej lži chce dostať do zákona OKS v rámci záverečného schvaľovania vládnej novely Trestného poriadku. Návrh podporili členovia všetkých koaličných klubov aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Predseda OKS Peter Zajac vysvetľuje, že nezavádzajú žiadny nový trestný čin. Osvienčimská lož už u nás trestná bola, za druhej Dzurindovej vlády však zo zákona vypadla a nahradila ju vágna formulácia o zločinoch proti ľudskosti a o genocíde. Súčasná koalícia ju mieni do zákona vrátiť a rozšíriť o jáchymovskú lož. „Má to byť popieranie zločinov fašizmu a komunizmu, pretože to boli dva totalitné režimy na našom území,“ uviedol Zajac.

Magda Vášáryová z SDKÚ je pripravená za návrh hlasovať. „Podporím všetko, čo zabráni bývalým komunistom obviňovať všetkých z boľševizmu, len seba nie. Mali by sme si uvedomiť, že sme prežili dva totalitné režimy a nie jeden,“ dodáva.

SaS je síce za, ale napríklad Martin Poliačik by rád videl takúto reštrikciu ako dočasnú. „Sú tam v protiklade ochrana slobody jednotlivca sa vyjadriť a zároveň ochrana slobody jednotlivca pred útokom niekoho iného. Pre túto chvíľu sme uprednostnili to, aby nebolo možné popieraním nejakej historickej skutočnosti nabádať k agresii a nenávisti.“

SaS uznáva, že dostať trestnosť oboch režimov do zákona je potrebné pre vyrovnanie sa s minulosťou, nemôže to však trvať večne. „Dosiahne sa rovnaký vzťah k obom totalitným režimom. V tomto je to krok vpred. Ale do budúcnosti myslím, že by sme mali upustiť od trestania názoru,“ dodáva Poliačik.

18 debata chyba