Zákonník práce sa výrazne zmení

Poslanci schválili vládnu novelu Zákonníka práce. Prítomných bolo 144 poslancov. Za zmeny hlasovalo 74 zákonodarcov. Proti sa postavilo 70 poslancov. Nikto sa nezdržal. Podmienkou účinnosti novely od začiatku septembra je podpis prezidenta.

13.07.2011 12:47 , aktualizované: 14:32
hlasovacia tabuľa Foto:
Poslanci schválili novelu Zákonníka práce.
debata (41)

Schválená novela prinesie podľa šéfa rezortu práce Jozefa Mihála (SaS) pre ľudí tisíce nových pracovných miest. Aj z tohto dôvodu je rád, že ju poslanci schválili.

Podľa ministra je novela dobrou správou pre Slovensko, pretože je významným signálom pre investorov. „Pre tých, ktorí uvažujú o tom, či vytvoria pracovné miesta na Slovensku. Tým, aké zmeny sme prijali, sa tento priestor pre tvorbu miest jednoznačne vytvoril, a tak ako mi doteraz signály hovorili, že schválenie zákonníka bude veľmi dôležitý impulz pre rozvoj podnikania, tak tak sa aj nepochybne stane,“ povedal Mihál.

Matovičovci nehlasovali. Paška: Je to biznis koalície

Neprítomní na hlasovaní boli všetci štyria poslanci zo skupiny Obyčajní ľudia, ďalej Dušan Švantner zo SNS a Igor Sidor zo strany Most-Híd. Ostatní poslanci za koalíciu boli za a opoziční proti novele.

Krátko pred hlasovaním vystúpil v pléne Pavol Paška (Smer). „Je zrejmé, že sa tu opäť hrá veľká hra. Vidím, kto tu chýba. Vidím, že je to opäť jeden biznis vládnej koalície, nás to neprekvapuje,“ reagoval na počet poslancov v sále. Podľa neho niektorí svojou neúčasťou chceli zámerne znížiť kvórum. „Treba znížiť kvórum, inak by ste neboli schopní prijať novelu Zákonníka práce,“ vyhlásil Paška.

Pri plnom počte 150 poslancov by totiž koalícii na schválenie novely chýbali hlasy poslancov zo skupiny Obyčajní ľudia. Tí za novelu odmietli hlasovať, keďže v utorok neprešli ich pozmeňujúce návrhy. Podľa Pašku je zvláštne, akým spôsobom koalícia deformuje fungovanie slovenského parlamentu, a že chce prijať novelu Zákonníka práce iba jednoduchou väčšinou. „Je to škandál a je to hanba slovenského parlamentu,“ povedal.

Hlavné zmeny v Zákonníku práce

  • Ak budú chcieť odborové organizácie zastupovať všetkých zamestnancov, budú musieť pri svojom vzniku zamestnávateľovi na požiadanie preukázať, že organizujú najmenej 30 % zamestnancov
  • Zamestnávateľ i zamestnanec bude môcť ukončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu. Naopak, ťažšie by malo byť pre zamestnávateľov ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou alebo dojčiacou ženou ako aj s matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode
  • Zamestnanci by mali po dohode so zamestnávateľmi získať možnosť pracovať v nočnej zmene aj dva týždne za sebou
  • Poplatok za sprostredkovanie stravovacích služieb prostredníctvom gastrolístkov by mal byť po novom maximálne 3 % z hodnoty sumy uvedenej na stravovacej poukážke

    *** Odstupňovanie výpovednej lehoty podľa počtu odpracovaných rokov.** Výpovedná lehota sa pri pracovných pomeroch trvajúcich do jedného roka skráti zo súčasných dvoch na jeden mesiac. Ak pracovný pomer zamestnanca trval jeden až päť rokov výpovedná lehota bude dva mesiace. Pri trvaní pracovného pomeru nad päť rokov bude výpovedná lehota tri mesiace.

  • Zdravotníci by mali mať po dovŕšení 50. roku života možnosť odmietnuť prácu nadčas ako aj prácu v noci. Zároveň by mali získať nárok na päť dní plateného voľna ročne, a to na sústavné vzdelávanie sa
  • Firma bude mať možnosť podpísať so zamestnancom konkurenčnú doložku, na základe ktorej nebude môcť po ukončení pomeru vykonávať totožnú činnosť u iného zamestnávateľa, a to maximálne počas jedného roka. Peňažné vyrovnanie pre takéhoto pracovníka musí predstavovať minimálne 50 % z jeho predchádzajúce­ho platu.
  • Ak zamestnanec dosiahne vek 33 rokov, bude mať automatický nárok na 5-týždňovú dovolenku. Po novom bude tiež priznaná celoročná dovolenka pre pracovníka, ktorý vo firme neodpracoval celý rok.
  • Zamestnancom naďalej ostala štandardná najviac trojmesačná skúšobná lehota. Výnimkou budú vedúci zamestnanci, ktorých skúšobná lehota by mala byť najviac 6 mesiacov. V kolektívnej zmluve sa však môže skúšobná lehota u oboch skupín predĺžiť o ďalšie najviac tri mesiace. Novela ruší súčasný súbežný nárok na výpovednú lehotu a čerpanie odstupného.
41 debata chyba