Galko zrušil príspevky na tretí pilier

Ministerstvo obrany od júna prestalo vyplácať tisíckam profesionálnym vojakov príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie. Tvrdí, že podľa novej právnej analýzy tak robiť nemusí a päť rokov platby odvádzalo nad rámec zákona. Vyše 12,2 milióna eur, ktoré počas nich do dôchodkových sporiteľní odviedlo, chce preto pýtať späť.

17.07.2011 15:00
Ľubomír Galko Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
debata (16)

 Tisíckam vojakov hrozí, že v treťom pilieri im zostane len zlomok našetrených peňazí. Nejasné zostáva, čo s vojakmi, ktorí v penzii už sú a dôchodok z tretieho piliera dostávajú. Na otázku, či štát bude vymáhať príspevky aj priamo od nich, ministerstvo nemá jednoznačnú odpoveď.

„Otázka vracania peňazí je predmetom rokovania medzi zúčastnenými stranami,“ odkázal hovorca rezortu Ivan Rudolf.

V treťom pilieri si sporí na dôchodok vyše 10 600 vojakov. Na penzie im štát prispieval dvomi percentami z ich mzdy. „Pre doplnkové sporenie som sa rozhodol len pre tento príspevok, vďaka ktorému sa to oplatí viac ako bežné šetrenie. Aby som o tieto peniaze teraz prišiel len pre pochybenie nejakých úradníkov, ktorí sa nevedia dohodnúť na výklade zákona, je nehorázne,“ hovorí jeden z dotknutých vojakov, ktorý si neželá zverejniť meno. S námietkami sa na ministerstvo obrátili už viacerí vojaci.

Rezort obrany zatiaľ k ich podnetom nedal žiadne stanovisko. Tvrdí však, že zákon o doplnkovom dôchodkovom sporení sa nevzťahuje na silové rezorty, pretože ich zamestnanci majú vlastný systém sociálneho zabezpečenia.

Ministerstvo práce spôsob, akým sa Galko so situáciou vysporiada, nechce komentovať. Či spätné vymáhanie príspevku zamestnávateľa nebude protizákonné, zrejmé zatiaľ nie je.

Výklad zákonov však podľa expertov môžu dávať iba súdy, ministerstvá prezentujú len právny názor. Bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány, ktorý dnes pôsobí v Slovenskej akadémii vied, sa domnieva, že ak nedôjde k mimosúdnej dohode, konečné slovo padne práve na súde. „Po dôkladnejšej analýze sa bude dať jednoznačne zodpovedať zákonnosť vracania týchto príspevkov,“ dodal.

Samotné dôchodkové spoločnosti sú zo zastavenia platieb prekvapené. Jana Volnerová z DDS Stabilita hovorí, že s požiadavkou o vrátenie peňazí ministerstvu ich ešte nik neoslovil. „Aby k nemu došlo, musela by byť povolená výnimka zo strany Národnej banky Slovenska a ministerstva práce,“ hovorí.

„Keď sa v júni 2006 zavádzal nový systém, právny výklad ministerstva bol jasný a nemali sme dôvod spochybňovať ho. Hovorilo sa o tom, že zmeny sa prijímajú práve preto, aby nebol diskriminovaný žiadny segment zamestnancov,“ vysvetľuje Volnerová. Aký postoj k vracaniu príspevkov jednotlivé spoločnosti zaujmú, zostáva nejasné. „Ide o internú informáciu a nemôžeme poskytnúť bližšie informácie,“ odkázal Boris Gandel, hovorca Tatra banky, ktorá tiež ponúka sporenie v treťom pilieri.

Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer) tvrdenie ministerstva o rozpore so zákonom spochybňuje. „Podľa zákona o štátnej službe majú vojaci práva ako všetci iní zamestnanci a ak sa chce ministerstvo oháňať kolektívnymi zmluvami, vnímam to skôr ako hľadanie finančných prostriedkov pre rezort,“ myslí si. Naopak, jeho predchodca Martin Fedor (SDKÚ), za ktorého sa príspevky do tretieho piliera začali odvádzať, hovorí, že by konal rovnako. „Doba je zlá a šetriť treba na všetkých frontoch,“ konštatuje. Ako je možné, že počas jeho mandátu na rozpor so zákonom nikto neprišiel, komentovať nechcel. „Zatiaľ som nevidel analýzu,“ vraví.

Galko sa k zastaveniu príspevkov vyjadril až tento týždeň po opakovaných žiadostiach Pravdy, hoci platby stopol už od júna. Tvrdí, že tak konal na základe právnej analýzy a že platby konzultoval s ministerstvom práce, ktoré jeho kroky odobrilo. „Na doplnkové dôchodkové sporenie neprispieva svojim príslušníkom žiaden iný silový rezort,“ uviedol hovorca rezortu Ivan Rudolf.

Ako je možné, že päť rokov tento stav nikto neriešil, vysvetľuje ministerstvo práce nesprávnou interpretáciou legislatívy. „V minulosti sa vychádzalo zo zúženej a podľa súčasného právneho názoru ministerstva práce nie správnej interpretácie pojmu zamestnanec,“ povedala hovorkyňa rezortu Andrea Hajdúchová.

„Tu vidieť, ako kvalitne sa v rezorte vykonávajú pravidelné finančné kontroly,“ komentuje zmenu postoja ministerstiev k dôchodkom bývalý šéf sekcie obranného plánovania a manažmentu Gabriel Kopecký. Zastavenie príspevkov ho zaráža, hovorí však, že podobné rozhodnutia nie sú len vecou právneho výkladu. „Deje sa to vždy s vedomím celého vedenia rezortu, prekvapujúce by preto neboli ani súkromné aktivity niekoho šikovného,“ pokračuje.

Ministerstvo obrany nevie spresniť, dokedy túto otázku uzavrie. Vojakom, ktorí si doplnkovo už sporia, však odkazuje, že môžu v zmluve pokračovať, no štát im nebude priplácať druhú polovicu.

16 debata chyba