Matka zavraždenej Ľudmily Cervanovej napísala Pravde

Kauza zavraždenej Ľudmily Cervanovej bolí príbuzných aj po 35 rokoch. A to najmä v posledných dňoch, keď z úst niektorých politikov, predovšetkým OKS, a publicistov zazneli názory spochybňujúce vinu šiestich odsúdených Nitranov. Margaréta Cervanová, matka mladej medičky, verí rozhodnutiam slovenských sudcov.

17.07.2011 15:00
Ľudmila Cervanová Foto:
Ľudmila Cervanová.
debata (89)

V liste, ktorý zaslala denníku Pravda, sa ohradzuje voči postoju niektorých médií vrátane verejnoprávnej Slovenskej televízie, ktorá nedávno odvysielala besedu na túto tému. Ako už Pravda informovala, pre možnú jednostrannosť, keďže v nej odzneli len názory odsúdených a ich obhajoby bez názoru protistrany, budú reláciu posudzovať obe mediálne rady.

„Ostro sa ohradzujem voči zvrátenej, bezcitnej až morbídnej kampani, ktorú pri príležitosti 35. výročia brutálnej vraždy mojej dcéry rozpútali politici OKS,“ píše Margaréta Cervanová. Zároveň ďakuje viacerým sudcom, ktorí sa prípadom zaoberali a odolávali rôznym nátlakom. „Všetci títo sudcovia sa nemohli mýliť,“ dodáva.

Najdlhšie trvajúci prípad v dejinách slovenskej justície sa na súdoch už uzavrel. K vražde došlo v noci z 9. na 10. júla 1976. V kauze bolo viacero odvolaní a pokusov o mimoriadne opravné prostriedky. Začiatkom 90. rokov sa celý proces zrušil a musel sa začať nanovo. Muži sa dostali na slobodu vďaka Havlovej amnestii. Súdy neskôr len potvrdzovali svoje rozhodnutia o vine Nitranov, ktorí vyčerpali aj svoju poslednú možnosť – podali sťažnosť, že súdy neprihliadli na časť dôkazov a rozhodli aj napriek viacerým rozporom vo výpovediach. Ústavný súd ich sťažnosť v decembri 2010 zamietol. Kauzou sa však môže zaoberať ešte Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Matka Ľudmily Cervanovej vlani vydala v českom nakladateľstve Epocha knihu s názvom Případ Ľudmily Cervanové – Dlouhá cesta spravedlnosti. Momentálne sa pripravuje jej slovenské vydanie. „Kniha je skutočnou pravdou o tom, ako bola moja dcéra umučená,“ uviedla Margaréta Cervanová.

89 debata chyba