'Matovičovcom' sa vraj vyhrážajú. Nepovedia však kto

Poslanci združení v zoskupení Obyčajní ľudia sa v reakcii na svoj prísľub zverejniť všetky stranícke nominácie stretli s vyhrážaním sa jednej z politických strán, ktorá hrozila podporou hromadných žalôb politických nominantov na Obyčajných ľudí. Na tlačovej konferencii to povedal nezávislý poslanec Národnej rady SR Igor Matovič (OĽ), odmietol však spresniť, ktorá politická strana to konkrétne bola.

18.07.2011 11:48
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (24)

Dodal, že OĽ zatiaľ nestihli pripraviť zoznam politických nominantov, chceli by ho však zverejniť ešte pred septembrovou parlamentnou schôdzou. „Ak nie, prijmem osobnú zodpovednosť,“ vyhlásil Matovič.

„Politické nominácie, keď sa na ne naozaj pozrieme do podstaty, sú jednoznačne korupcia prevádzkovaná organizovaným spôsobom politickými stranami,“ zdôraznil. „Túto časť korupcie prevádzkujú všetci a chcú nám nahovoriť, že je to normálne,“ doplnil poslanec s tým, že OĽ v budúcnosti nevstúpia do koalície, ktorá bude uskutočňovať túto formu korupcie.

Podľa Matoviča sa súčasná koalícia snaží bojovať proti „brutálnej“ korupcii, aká podľa neho existovala za vlády Roberta Fica (Smer), „zákernej“ forme korupcie v podobe politických nominácií sa však nevyhla.

„Mám v ruke materiál, kde si politické strany rozdeľovali miesta okresných šéfov správy ciest. Naťahovali sa tam o to, kto koľko kilometrov získa do správy. Z toho jednoznačne vyplýva, že za kilometrami vidia, koľko kilometrov ciest sa bude opravovať, na koľkých kilometroch sa môžu nabaliť. Inak by ich to nemohlo zaujímať,“ vyhlásil Matovič.

V reakcii na otázku, aký postoj zaujme v prípade prenájmu budovy pre Daňové riaditeľstvo v Košiciach, Matovič vyhlásil, že urobí všetko preto, aby zákazku nedostala firma Nitra Invest. „Nechcem, aby na koalíciu padol takýto biľag,“ dodal.

Na otázku, či svoje štyri miesta na kandidačnej listine SaS v parlamentných voľbách obsadil nezávislými odborníkmi alebo rodinou a kamarátmi, Matovič reagoval, že nominoval ľudí, ktorým dôveruje, „že sa nezvlčia“. „Je ľúbivé takýmto spôsobom to spájať, ale je to neporovnateľné,“ vyhlásil na margo porovnania nominácie svojich priateľov na kandidátku SaS s politickými nomináciami strán do rôznych štátnych inštitúcií.

„Ľudia si nás zvolili. Práve preto sme išli na posledné štyri miesta, aby sme nedostali ani jeden jediný hlas nezaslúžene,“ zdôraznil Matovič. „Nikto v parlamente nemá legálnejší mandát, aby tam bol, ako ľudia, ktorí sa prekrúžkovali z posledných miest na kandidátke,“ uzavrel poslanec.

24 debata chyba