Za susedský konflikt v Malackách môžu štátne orgány, tvrdí Belousovová

Vinu za situáciu na Družstevnej ulici v Malackách nesú orgány a jednotlivci, ktorí nedodržujú zákony a nekonajú si svoje povinnosti, tvrdí predsedníčka parlamentného výboru pre ľudské práva Anna Belousovová.

20.07.2011 12:14
Anna Belousovová Foto:
Predsedníčka parlamentného výboru pre ľudské práva Anna Belousovová
debata (2)

„Tu sa pred očami celého Slovenska porušuje zákon, dennodenne sa porušuje niekoľkokrát už viac ako dva roky,“ povedala dnes na tlačovej besede s tým, že o probléme sa bude zhovárať so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Miroslavom Pollákom či policajným prezidentom Jaroslavom Spišiakom.

„Nie je možné, aby sa polícia prihliadala tomu, ako sa niekto vyhráža zabitím,“ vyhlásila s tým, že zákon musí platiť pre každého rovnako. Vrcholom podľa Belousovovej bolo, keď Štefan Šarközy z úradu splnomocnenca vlády Oskarovi Dobrovodskému tlmočil želanie premiérky Ivety Radičovej, aby sa kauza už viac nemedializovala.

Rodine Dobrovodských na Družstevnej ulici v Malackách strpčujú život neprispôsobiví susedia. Belousovovej, ktorá dom Oskara Dobrovodského navštívila, miesto pripomína nelegálnu skládku. „Kde sú kompetentné orgány mestského úradu, štátnej správy, životné prostredie a tak ďalej? Po tomto dvore behajú potkany veľké ako ruka, ako mačky, kde sú konkrétni pracovníci, ktorí majú na starosti dohľad nad deťmi a mládežou? Zákon jasne hovorí, že ak rodičia nevedia zabezpečiť vhodné prostredie, nastupuje náhradná výchova štátu. Čo sa tu mojkajú, s kým?“ pýta sa Belousovová.

Dobrovodský povedal, že trestné oznámenia už podávať nebude, pretože je to zbytočné. „Oni sa ich boja,“ povedal o policajtoch, ktorí voči neprispôsobivým občanom nezasahujú. Dobrovodský sa za pomoc okrem iných poďakoval aj Mariánovi Kotlebovi zo Slovenskej pospolitosti, ktorý pomohol k medializácii prípadu. Belousovová si nemyslí, že by takto dával priestor radikálom. „Priestor radikálom a radikalizácii dávajú tí štátni úradníci, ktorí si nekonajú svoje povinnosti,“ podčiarkla.

Medzi rodinou Dobrovodských a ich susedmi trvajú nezhody už niekoľko rokov. Podľa Dobrovodských sa im ich susedia vyhrážajú a nadávajú im. Trápi ich hluk, ale aj nehygienické správanie sa a drobné krádeže neprispôsobivej rodiny. Jednému mužovi sa údajne vyhrážali smrťou. Okrem toho si problémová rodiny na cudzom pozemku postavila tri čierne stavby. Jednu čiernu stavbu už stavebný úrad nechal zbúrať. Malacky v súvislosti s problémovou rodinou dvakrát navštívil aj minister vnútra Daniel Lipšic.

2 debata chyba