Štát sudcom peniaze tak skoro nevyplatí

Sudcovia, ktorí žalovali štát za to, že majú nižšie platy ako sudcovia špecializovaného súdu, peniaze tak skoro nedostanú. Hoci o niektorých žalobách už rozhodli v prospech sudcov súdy, štát na doplatenie státisícov eur nemá peniaze. Okrem toho sa ministerstvo spravodlivosti chystá urobiť všetko preto, aby sa žiadne peniaze ani doplácať nemuseli.

27.07.2011 12:10
súd, sudca, spravodlivosť, rozsudok Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Peňazí sa súdne domáha okolo 700 sudcov, dokopy žiadajú zhruba 70 miliónov eur.

Objavili sa informácie, že nárok na príplatky dokopy vyše milióna eur už právoplatne získalo jedenásť sudcov správneho kolégia Najvyššieho súdu, a to na základe rozhodnutia Okresného súdu Bratislava¤I. Či toto rozhodnutie z novembra minulého roku naozaj aj nadobudlo právoplatnosť, jasné zatiaľ nie je.

Právoplatnosť rozsudku nepotvrdil ani Najvyšší súd, ani ministerstvo spravodlivosti, ani bratislavský krajský súd. Všetci sa odvolávali na to, že predmetný spis má ten druhý. „Spis v tejto veci bol na základe dožiadania dňa 20. júna zasielaný na ministerstvo spravodlivosti, preto nie je možné poskytnúť túto informáciu zo spisu,“ reagoval Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave. Ministerstvo tvrdí, že spis už poslalo späť a právoplatnosť rozsudku môže potvrdiť len súd.

Ministerstvo však zdôrazňuje, že bude bojovať proti vyplateniu peňazí. „Ministerstvo je odhodlané hájiť záujmy Slovenskej republiky všetkými dostupnými legitímnymi postupmi a bojovať proti organizovanému zneužívaniu justičného systému, za ktorým je podľa nás len cieľ obohatiť sa,“ reagovala šéfka tlačového oddelenia Lenka Škorpilová.

Najvyšší súd sa odvoláva, že musí rešpektovať verdikt pléna Ústavného súdu, ktorý konštatoval diskrimináciu v odmeňovaní sudcov. Chce, aby štát so sudcami vyjednával. „Hádzanie viny na sudcov, ktorí tento stav nespôsobili, je iba odpútavaním pozornosti a zbavovaním sa politickej zodpovednosti. Touto otázkou by sa malo zaoberať ministerstvo spravodlivosti,“ reagoval v stanovisku Najvyšší súd. Zdôraznil, že peniaze zatiaľ žiadnemu sudcovi nevyplatil.

Naopak, ministerstvo spravodlivosti považuje žaloby za nedôvodné. Namieta aj zaujatosť sudcov, ktorí o týchto sporoch rozhodujú a sami si obdobné žaloby podali. „Vo veci diskriminačných žalôb sme sa obrátili aj na Ústavný súd, ktorý vec prijal v januári na ďalšie konanie,“ pripomína Škorpilová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba