Prokurátori a sudcovia si prilepšia

Rozhodnutie Ústavného súdu o tom, že januárové znižovanie platov ústavných činiteľov nebolo v poriadku, sa nebude týkať politikov, ale iba sudcov a prokurátorov. Znamená to, že štát im bude musieť doplatiť sumu, o ktorú od začiatku roka doteraz prišli, ako aj od augusta opätovne zvýšiť platy o niekoľko sto eur. Týka sa to približne 1 200 sudcov a asi 700 prokurátorov. Daňoví poplatníci sa na vyrovnanie zložia za rok takmer šiestimi miliónmi eur.

28.07.2011 12:10
Lucia Žitňanská Foto: ,
Ministerka Lucia Žitňanská musí riešiť v súvislosti so sudcami viacero problémov.
debata (8)

Rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý v júni zrušil zníženie ich platov, vyšlo v týchto dňoch v Zbierke zákonov, čím začalo platiť. Podľa informácií Pravdy teraz rokujú medzi sebou ministerstvo spravodlivosti, Najvyšší súd a Generálna prokuratúra o tom, ako sa to premietne do platov sudcov a prokurátorov. Ministerstvo spravodlivosti v stredu ešte nevedelo povedať, ako bude ďalej postupovať.

„Rozhodnutie aktuálne vyhodnocujeme. Presný dopad na rozpočet je momentálne predmetom prepočtov,“ reagovala hovorkyňa Lenka Škorpilová. Ministerstvo zrejme od augusta len zvýši platy, rozdiel od januára do júla doplatí, až keď Ústavný súd definitívne rozhodne, že prijatá norma je protiústavná. Zatiaľ totiž súd vydal len predbežné opatrenie.

Na vyrovnanie platov podľa predbežných výpočtov bude rezort spravodlivosti potrebovať asi štyri milióny eur, s ktorými pôvodne nerátal. Zvyšné peniaze na prokurátorov bude musieť nájsť vláda. V súčasnosti je priemerný plat sudcov krajských a okresných súdov okolo 2 059 eur, po novom bude trojnásobkom vlaňajšej priemernej mzdy, teda 2 307 eur. Sudcovia Najvyššieho a Ústavného súdu by mali mať vyše tritisíc eur, dnes dostávajú 2 677 eur.

Úpravu platov ústavných činiteľov schválil parlament v decembri. Novela zákona odvodzuje platy od výšky deficitu štátneho rozpočtu. Ústavný súd v júni pozastavil účinnosť niektorých ustanovení novely, čím vyhovel 35 opozičným poslancom. Podľa navrhovateľov totiž novela ohrozuje nezávislosť súdnej moci.

Ministerstvo spravodlivosti bude musieť riešiť aj problém s takzvanými diskriminačnými žalobami. Niektorí sudcovia totiž zažalovali štát za to, že majú nižší plat ako sudcovia špeciálneho súdu. Prví jedenásti, členovia správneho kolégia Najvyššieho súdu, sa teraz dočkali rozsudku vo svoj prospech.

Okresný súd Bratislava I totiž rozhodol, že Najvyšší súd im má doplatiť rozdiel. „Vzhľadom na skutočnosť, že proti rozsudku nepodal žiaden z účastníkov konania odvolanie, predmetný rozsudok nadobudol právoplatnosť,“ povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Pôvodne sa chcelo odvolať ministerstvo spravodlivosti, Krajský súd v Bratislave ho však odmietol ako neoprávnenú osobu. Peniaze však sudcovia nedostanú.

Najvyšší súd však nemá vyše milióna eur, aby sudcom vyplatil každému 100-tisíc eur plus výdavky súdneho konania 4-tisíc eur. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že hľadá cestu, aby sa tieto peniaze nemuseli doplácať. „Aktuálnu situáciu vyhodnocujeme, cieľom ministerstva je hájiť záujmy štátu,“ uviedla Škorpilová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba