Galko šetrí, na odmenách však rozdal vyše päť miliónov eur

Hoci sa minister obrany Ľubomír Galko (SaS) už od svojho nástupu sťažuje na podvyživený rozpočet, pre ktorý hrozí armáde kolaps, na odmenách úradníkov nešetril. Len po pol roku vo funkcii na ne totiž vyčlenil 5,25 milióna eur, čím niekoľkonásobne prekonal odmeny na ostatných ministerstvách. Pri hodnotení ročného pôsobenia vo funkcii sa navyše pochválil, že z ušetrených peňazí mohol rozdať i viac.

31.07.2011 17:02
Ľubomír Galko Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
debata (50)

Odmeny na konci minulého roka rozdával Galko plošne, najviac však dostali jeho blízki úradníci. Napríklad vtedajšia šéfka komunikačného odboru Henriette Geierová získala štyritisíc eur, štátny tajomník Róbert Ondrejcsák či Margaréta Cehláriková ešte ako vedúca ministrovej kancelárie po tritisíc. Niektorí vojaci pritom dostali odmeny len po 20 eur.

Vedenie rezortu tvrdí, že odmeny vyplácalo za „plnenie mimoriadnych úloh, respektíve za kvalitné plnenie úloh v roku 2010“. Niektorí zamestnanci vrátane viacerých najvyšších však dostali stovky či tisícky eur len za polročné pôsobenie v rezorte.

„Na konci roka sme mohli rozdať sto miliónov korún na odmenách, ale radšej sme ich presunuli na malé terénne vozidlá, pohonné hmoty či poistenie áut, aby vojaci mohli riadne fungovať,“ komentoval Galko pred dvoma týždňami, keď chválil efektivitu hospodárenia v rezorte. To, že odmeny predsa len udelil a koľko na ne vyčlenil, spresnil až po otázkach Pravdy.

„Na odmeny sa použili iba ušetrené financie zo mzdových prostriedkov ako napríklad z nevyplatených príspevkov a práceneschopnosti zamestnancov či profesionálnych vojakov,“ odkázal hovorca rezortu Ivan Rudolf.

Politológ Tomáš Koziak je z konania Galka prekvapený a hovorí, že je to v rozpore najmä s vládnymi vyhláseniami. „Na jednej strane koaliční politici tvrdia, že na ľuďoch musia šetriť, no na druhej sa dozvedáme, že ministerskí úradníci sa nemajú tak zle,“ hovorí. Podľa neho sa tak dnes šetrí hlavne na zdravotníctve či školstve, kde to ľudia pociťujú najviac. „O štvortisícových sumách sa im môže len snívať,“ dodáva.

Milióny vyčlenené na odmeny sú podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku aj otázkou etiky a účelnosti. „Podľa strategického hodnotenia je totiž armáda v kritickom stave a rozpočet ministerstva zaznamenal v rámci iných najvýraznejší pád,“ upozorňuje. Galko pre nízky rozpočet ešte donedávna hrozil zrušením nadzvukového letectva, bezpečnostná rada sa však napokon rozhodla zatiaľ zrušiť len tankové vojsko.

Vojaci prídu od januára aj o svoj folklórny súbor Jánošík. Ten stojí obranu ročne 600-tisíc, a teda peniaze rozdelené na odmeny by vystačili na jeho deväťročnú prevádzku.

Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer) odmeny udeľoval tiež. Tvrdí však, že toľko peňazí sa nevyčleňovalo. „Osobne si myslím, že pán Galko nevedel, ako tieto peniaze do konca roka minúť. Aby neprepadli do štátneho rozpočtu, použil ich na odmeny,“ konštatuje. Za minuté peniaze by sa podľa neho dalo diskutovať aj o financovaní misie na Cypre, ktorej rušenie Galko oznámil ešte v marci, čím si vyslúžil kritiku domácej i zahraničnej diplomacie.

Ministerstvo obrany sa dnes bráni, že aj Baška ako minister dával niektorým ľuďom porovnateľne vysoké odmeny. Napríklad náčelník Generálneho štábu Ľubomír Bulík dostal okrem vlaňajšej decembrovej odmeny od Galka 2 500 eur aj polročnú od Bašku 3 100 eur. Odmeny aj s vysokými platmi niektorých vysokopostavených Baškových úradníkov pritom Galko krátko po nástupe do funkcie označil za „typický príklad farizejského správania a bezohľadného drancovania rezortu“.

Odmeny napriek šetreniu si rozdeľovali aj na iných ministerstvách, a to na konci minulého roka či teraz k polroku. Z nich najviac vyplatilo ministerstvo financií, ktoré rozdelilo svojim zamestnancom 800-tisíc eur – v júni a rovnako aj v decembri. Za prvý polrok tohto roka spolu s ďalšími rezortmi na odmeny šli dohromady takmer dva milióny eur. Obrana v tomto roku zatiaľ odmeny neudeľovala.

Koľko si rozdelili na koncoročných odmenách na ministerstve obrany
profesionálni vojaci 3, 51 milióna eur
zamestnanci pri výkone práce vo verejnom záujme 1,58 milióna eur
štátni zamestnanci 0,16 milióna eur
spolu 5, 25 milióna eur
Najvyššie udelené odmeny
Henriette Geierová (vtedajšia riaditeľka komunikačného odboru) 4 000 eur
Róbert Ondrejcsák (štátny tajomník) 3 000 eur
Peter Plučinský (vedúci služobného úradu) 3 000 eur
Margaréta Cehláriková (vtedajšia vedúca kancelárie ministra) 3 000 eur
Ľubomír Bulík (náčelník Generálneho štábu) 2 500 eur

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba