Paška: Čentéš by mal rezignovať, Matovič mieša fazuľu so šošovicou

Jozef Čentéš by mal podľa podpredsedu Smeru Pavla Pašku zvážiť svoju rezignáciu z pozície kandidáta na post generálneho prokurátora. Ako kandidáta ho zvolila vládna koalícia, prezident ho však zatiaľ do funkcie nevymenoval.

02.08.2011 17:34
Pavol Paška Foto:
Pavol Paška.
debata (10)

Ako uviedol Paška na tlačovej besede, koalícia by mala zvážiť, či tento človek by mal garantovať odbornosť a politickú nezávislosť. „Vyzývam koalíciu, aby sme si spolu sadli a začali hľadať nového spôsobilého kandidáta, ktorému sa nebudú strácať výpovede z počítača a nebude musieť skartovávať výpovede. Čentéš nie je vhodnou osobou,“ vyhlásil Paška v súvislosti so stratou a skartovaním výpovede poslanca Igora Matoviča na generálnej prokuratúre. Matoviča vypočúval práve Čentéš.

Meno Čentéša bude podľa Pašku jedno z najkontrover­znejších v histórii slovenského právneho systému. Nutnosť jeho voľby bola totiž spájaná s tými najnedemokratic­kejšími zmenami vo volebnom poriadku. „Bol zvolený hlasmi koalície, napriek predbežnému opatreniu ústavného súdu, pričom koalícia využila právne vákuum,“ konštatoval Paška.

Podľa Smeru Čentéš spĺňa teoretické a odborné predpoklady, ale niekoľkomesačný maratón voľby z neho robí politickú figúrku a stal sa hračkou zlepenca. „Ani sme nevedeli, že život potvrdí naše vyjadrenia. Po tom ako Matovič prišiel vypovedať o korupcii v radoch koalície, stalo sa to, že výpoveď, ktorá trvala viac ako dve hodiny zmizla. Musel prísť Matovič znovu. Čentéš a Matovič si robia z ľudí dobrý deň. Myslíte si, že sa môže niečo také stať len tak? Že zmizne elektronická i písomná podoba výpovede? Také niečo sa normálne nemôže stať,“ vyhlásil Paška.

Paška: Matovič je členom koalície, ktorá znižuje sociálny štandard ľudí

Igor Matovič mieša podľa Pašku fazuľu a šošovicu. Ako Paška uviedol, Matovič si ani po roku neuvedomil, že je poslancom koalície, ktorá umožňuje znižovať sociálny štandard ľudí. Paška tak reagoval na obvinenia Matoviča, že Smer nekoná cez svojho nominanta na Telekomunikačnom úrade v súvislosti s predĺžením licencií pre dvoch najväčších mobilných operátorov. Paška zdôraznil, že poslanec Smeru Ľubomír Vážny upozorňoval na spôsob rozhodovania o cene za predĺženie licencií ešte na jar v parlamente.

Dvom mobilným operátorom, ktorí žiadajú o predĺženie licencií na desať rokov, bude táto licencia predĺžená za bagateľ, povedal Matovič. „Dvom operátorom sa predĺži v najbližších dňoch licencia. Politici sú o tom ticho, lebo všetci ich poznajú, sú dobrí kamaráti a poza zraky verejnosti potichu sa predĺžia licencie za bagateľ,“ vyhlásil.

10 debata chyba