Trnka napadol voľbu Čentéša na Ústavnom súde

Prvý námestník Generálnej prokuratúry (GP) SR Dobroslav Trnka napadol pred pár dňami poslednú parlamentnú voľbu prokurátora Jozefa Čentéša, ktorého Národná rada SR zvolila za generálneho prokurátora, no prezident Ivan Gašparovič ho ešte do funkcie nevymenoval.

03.08.2011 11:19 , aktualizované: 15:45
Dobroslav Trnka Foto: ,
Dobroslav Trnka
debata (21)

Trnka podal ústavnú sťažnosť, podľa informácií, ktoré TASR získala z justičných zdrojov, ako súkromná osoba. „Podanie – sťažnosť od fyzickej osoby JUDr. Dobroslava Trnku bola Ústavnému súdu SR doručená 14. júla a toto podanie bolo už pridelené sudcovi spravodajcovi,“ povedala hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová.

Trnka vo svojej sťažnosti namietal, že Národná rada SR porušila jeho základné právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok, a právo bez akýchkoľvek rozdielov a bez neodôvodnených obmedzení vstúpiť za rovnakých podmienok do verejných služieb svojej krajiny. Podľa Trnkovej sťažnosti parlament nepredložením návrhu na jeho vymenovanie porušil jeho práva, a to svojou nečinnosťou.

Trnka ďalej namietal, že Národná rada SR porušila jeho základné právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok, a právo bez akýchkoľvek rozdielov a bez neodôvodnených obmedzení vstúpiť za rovnakých podmienok do verejných služieb svojej krajiny svojim hlasovaním o voľbe generálneho prokurátora aj 17. júna.

Generálna prokuratúra SR sa k Trnkovmu podaniu ústavnej sťažnosti nebude vyjadrovať, keďže ju podal ako súkromná osoba. Uviedla to hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová. Voľbou generálneho prokurátora sa ÚS SR zaoberal aj v minulosti.

Dňa 20. apríla tohto roku rozhodol senát Ústavného súdu, že voľba generálneho prokurátora (GP) sa bude opakovať. Podľa tohto nálezu boli porušené práva kandidáta na GP Dobroslava Trnku a výsledok voľby ÚS zrušil a nariadil jej zopakovanie tak, aby boli dodržané všetky ústavné náležitosti.

ÚS SR prijal 30. mája návrh zastupujúceho GP Ladislava Tichého. V podaní Tichý navrhol, aby ÚS rozhodol o neplatnosti koaličnej novely rokovacieho poriadku, ktorá mala priniesť zmenu voľby nového generálneho prokurátora SR z tajnej na verejnú. Zároveň požiadal o pozastavenie účinnosti ustanovení, ktoré tento krok umožňovali.

Predseda parlamentu Richard Sulík podal 7. júna návrh na odmietnutie podania zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého na ÚS SR.

21 debata chyba