Žitňanská žiada pre Harabina najvyšší trest, odobratie talára

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) podáva návrh na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi a ako sankciu navrhuje disciplinárnemu súdu uložiť odvolanie z funkcie sudcu.

03.08.2011 13:34 , aktualizované: 17:10
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská
debata (50)

Dôvodom je postup Harabina v kauze diskriminačných žalôb sudcov, kde Harabin podľa ministerky nedostatočne hájil záujmy Slovenskej republiky. Žitňanská to vyhlásila na tlačovej konferencii.

Podľa ministerky Harabin porušil ustanovenia zákona o majetku štátu, ako aj zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a zákona o súdoch. „Podľa mňa sa dopustil závažného disciplinárneho previnenia,“ vyhlásila Žitňanská. Ministerka je presvedčená, že Štefan Harabin „nedôsledne a nedostatočne chránil záujmy Slovenskej republiky v súdnom konaní 11 sudcov Naj­vyššieho súdu proti Najvyššiemu súdu, keď nepodal odvolanie proti rozsudku z novembra 2010, ktorým Okresný súd Bratislava I uložil Slovenskej republike povinnosť zaplatiť náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 1.000.001 eur a náhradu trov konania vo výške 45.726 eur“.

Keďže podľa nej nejde o prvé disciplinárne previnenie, navrhuje ako sankciu zbavenie funkcie sudcu. Harabin už bol disciplinárne potrestaný zrážkami 70 percent platu za neumožnenie kontroly Ministerstva financií na Najvyššom súde.

„Niekto má záujem udržať si vplyv v justícii za akúkoľvek cenu,“ vyhlásila Žitňanská, podľa ktorej mal Štefan Harabin využiť svoju právomoc a odvolať sa proti rozhodnutiu prvostupňového súdu, ktorý priznal jedenástim sudcom nárok na kompenzáciu rozdielu medzi ich platmi a platmi sudcov špeciálneho súdu. „Potom, čo jedenásť sudcov uspelo a Najvyšší súd sa neodvolal, sa rozhodnutie stalo právoplatným,“ upozornila.

Ministerstvo v súvislosti s touto kauzou aktuálne zvažuje dovolanie, prípadne ústavnú sťažnosť. Zároveň chce spochybniť nárok sudcov na nemajetkovú ujmu. „Spochybňujeme samotný nárok sudcov, ale aj výšku sumy nemajetkovej ujmy, ktorú si jednotliví sudcovia uplatňujú. Ak sudca požaduje nemajetkovú ujmu, musí dokázať, či vôbec a v akom rozsahu bola znížená jeho česť, dôstojnosť a integrita,“ povedala Žitňanská, ktorá zásadne nesúhlasí s tým, aby bola nemajetková ujma vypočítavaná ako rozdiel v platoch. „Ústavný súd nepovedal, že príplatok (sudcov špeciálneho súdu, pozn. red.) ako taký je protiústavný, ale že výška príplatku nebola primeraná, čím bol narušený princíp proporcionality,“ dodala ministerka.

„Politický rozmer vidím v tom, že tých sedemsto žalôb niekto organizoval,“ dodala Žitňanská s tým, že niekto napísal vzory podaní a motivoval sudcov, aby si žaloby podali.

Disciplinárny návrh a trest navrhnutý ministerkou Žitňanskou je právnym nezmyslom a ďalšou politickou šikanou, reagovala Kan­celária Najvyššieho súdu na ministerkin návrh.

V súčasnosti žaluje ministerstvo spravodlivosti asi 550 sudcov, ďalších 150 zažalovalo vlastné súdy a parlament za to, že mali o štyritisíc eur nižší plat ako sudcovia špeciálneho súdu. V hre je tak najmenej 70 miliónov eur. Prvých 11 žalujúcich sudcov si už vysúdilo po 100-tisíc eur na prvostupňovom súde. Najvyšší súd SR sa proti rozhodnutiu neodvolal, predseda NS SR Štefan Harabin vyhlásil, že rešpektuje verdikt pléna Ústavného súdu SR, ktorý konštatoval diskrimináciu v odmeňovaní sudcov.

Suma sedemdesiat miliónov eur tvorí podľa Žitňanskej tretinu rozpočtu rezortu. „MS využije všetky legitímne právne prostriedky, aby ochránilo záujem štátu a daňovníkov,“ vyhlásila na margo hrozby, že štát bude musieť túto sumu vyplatiť.

50 debata chyba