Dzurindov rezort pripomína stranícku centrálu

Ministerstvo zahraničných vecí pod vedením Mikuláša Dzurindu pôsobí ako odkladisko ľudí spojených s SDKÚ. Šéf diplomacie totiž po svojom nástupe urobil rozsiahle personálne výmeny, aké v tomto rezorte nebývali zvykom.

05.08.2011 20:00 , aktualizované: 06.08.2011 15:00
Dzurinda Foto:
Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda
debata (84)

Vlani prepustil v rámci znižovania stavov 36 ľudí, no doteraz prišlo na ministerstvo vyše päťdesiat nových pracovníkov. Niektoré odbory tak majú napokon viac ľudí ako pôvodne. Pri viacerých nových zamestnancoch sa vynára otázka, či hlavným dôvodom ich prijatia bola odbornosť, alebo skôr prepojenia na najsilnejšiu vládnu stranu.

Do vedúcej funkcie sa dostala napríklad bývalá zahraničná tajomníčka SDKÚ Lucia Klapáčová, ktorá je riaditeľkou kancelárie štátneho tajomníka. Ako asistentka tu pracuje aj mladá herečka a študentka politológie Tatiana Šúrová, ktorá v minulosti moderovala stranícke mítingy SDKÚ. Bývalá poslanecká asistentka Milana Horta Katarína Vanková pracuje zas v kancelárii vedúceho služobného úradu.

Miesto na teritoriálnom odbore získal neúspešný kandidát SDKÚ do parlamentu Tomáš Michaľák. „Určite som sa na svoje miesto nedostal na základe nejakých tlakov,“ hovorí Michaľák, ktorý sa tam venuje arabským štátom. „Som vyštudovaný arabista a na svoje miesto som sa dostal len nedávno, pričom žiadosť som si podal ešte na jeseň,“ dodáva.

Od mája pracuje v rezorte diplomacie aj príbuzný riaditeľa SIS, bývalého poslanca SDKÚ Karola Mitríka, Maroš Mitrík. „Sme v príbuzenskom vzťahu, no je to moja súkromná vec. Prešiel som dvomi výberovými konaniami,“ hovorí Mitrík, ktorý pôsobí na odbore diplomatickej akadémie.

Na tom istom odbore pracuje aj Denisa Lukáčová, príbuzná riaditeľky ministrovej kancelárie Viktórie Jančošekovej. Jančošeková v minulosti robila Dzurindovi poslaneckú asistentku a pôsobila aj na Úrade vlády v čase, keď bol premiérom. Dnes je aj miestnou poslankyňou v bratislavskom Ružinove.

„Poprosím vás, aby ste sa obrátili na tlačové oddelenie,“ reagovala Lukáčová na otázky Pravdy o tom, akým spôsobom sa dostala na svoje miesto.

Ani ostatní svoje pôsobenie v rezorte nekomentovali. Na otázky položené Vankovej a Dagmar Skačanovej, ktorá je podpredsedníčkou strany Liga a poslankyňou mestského zastupiteľstva vo Vrábľoch, odpovedalo komunikačné oddelenie všeobecným stanoviskom. Klapáčová je zas už druhý týždeň v zahraničí.

Ministerstvo zahraničia nechce komentovať, či na základe vnútorných konkurzov týchto zamestnancov postupne preraďuje z dočasnej štátnej služby do stálej a či následne zároveň získavajú možnosť prednostného vyslania na zahraničné úrady. „Uvedení vedúci zamestnanci boli prijatí na ministerstvo podľa zákona o štátnej službe a do funkcie boli vymenovaní na základe riadneho výberového konania alebo boli dočasne poverení vedením príslušného útvaru. O ostatných zamestnancoch nie je možné bez ich súhlasu poskytnúť verejnosti požadované informácie,“ reagoval hovorca rezortu Ľuboš Schwarzbacher.

Politológ Juraj Marušiak hovorí, že takéto rozsiahle výmeny v rezorte diplomacie nie sú bežné. „Ide o najväčšie personálne zmeny za celý čas existencie rezortu, ktoré zatiaľ nie sú dostatočne transparentne zdôvodnené,“ hodnotí. „Určite je potrebné vždy priniesť aj nejakú novú krv a pustiť do diplomacie nových ľudí, no práve ministerstvo zahraničných vecí prešlo za minulej vlády vnútornou reformou, čím sa stalo jedným z najdynamickejších aj v porovnaní so zahraničím.“

Vedenie rezortu napriek prítomnosti straníkov tvrdí, že postupovalo štandardne a nových zamestnancov tu potrebovali „z dôvodu rotácie zamestnancov medzi ústredím a zahraničím a aj z dôvodu prirodzenej fluktuácie“.

Stranícku nálepku pritom majú aj najvyšší funkcionári ministerstva. Okrem Jančošekovej je medzi nimi napríklad aj vedúci služobného úradu, bývalý Dzurindov hovorca Martin Maruška.

Na komunikačnom odbore ministerstva pôsobí zasa Vladimír Talian, ktorý v minulosti sedel v rozhlasovej rade ako nominant SDKÚ.

Ako Pravda už informovala v minulosti, problémom obmien bola u Dzurindu aj odbornosť. Napríklad na odbor verejného obstarávania, ktorý má dnes viac ľudí ako pôvodne, prijali v máji bez výberového konania troch nových úradníkov, z ktorých ani jeden nespĺňal podmienky na vydanie požadovaného preukazu o odbornej spôsobilosti na verejné obstarávanie.

Okrem vnútrorezortných zmien Dzurinda mení aj ľudí v zahraničí. Koncom júna odvolala vláda na jeho návrh jedenástich veľvyslancov a meniť sa chystá aj obchodných radcov.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba