Až 90 percent munície v armádnych skladoch je po životnosti

Až 90 percent munície v skladoch Ozbrojených síl (OS) SR je po dobe životnosti. Vyplýva to z materiálu Východiská strategického hodnotenia obrany (SHO) SR, ktorý je v štádiu medzirezortného pripomienkového konania.

06.08.2011 10:29
vojak, zbraň, vojenský materiál, armáda Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Slovensko navyše nemá vytvorené predpísané zásoby munície vo výške 30 denných zásob (DOS) na zabezpečenie bojovej činnosti a 15 DOS na udržanie v operácii. „Tento deficit sa neustále zvyšuje, pretože nie sú k dispozícii finančné prostriedky na nákup spotrebovanej munície,“ uvádza sa v materiáli Ministerstva obrany (MO) SR.

Zastaraná je aj veľká časť bojovej techniky. Po dobe životnosti sú všetky tanky T-72, bojové vozidlá BVP-1, raketomety MODULAR (122 mm) a dokonca aj nákladné autá PV3S. Napriek tomu, že nadzvukové lietadlá MiG-29 zatiaľ svoju životnosť nepresiahli, rezort upozorňuje, že modernizácia je potrebná aj v tejto oblasti.

„Tempo modernizácie lietadiel, vrtuľníkov, rádiolokačných systémov a bojových kompletov vzdušných síl nezodpovedá ich aktuálnej technickej životnosti. Starnutie techniky vzdušných síl sa v dôsledku zaostávania modernizácie každoročne prehlbuje,“ uvádza MO.

Nedostatky má rezort aj na personálnej úrovni. Kým nálet pilotov MiG-29 má byť podľa štandardov NATO 180 letových hodín ročne, na Slovensku to bolo v roku 2010 len 51 hodín. „Jednotky PVO vykonali ostré bojové streľby naposledy v roku 2008. Ostatné jednotky OS SR spravidla vykonávajú výcvik na úrovni jednotlivca a malej skupiny,“ konštatuje MO SR.

Príslušníkom OS SR chýba okrem požadovanej bojovej prípravy dokonca aj tá jazyková. Na konci prvého polroku boli požiadavky NATO na úroveň jazykovej pripravenosti vojakov naplnené iba na 18,7 percenta. Z potrebných 2260 profesio­nálnych vojakov, Slovensko má jazykovo pripravených len 422. Z dôvodu finančných nedostatkov sa navyše nedá v súčasnosti očakávať, že by sa tento pomer výrazne zlepšoval. Kým v roku 2007 bolo na potrebné vzdelávanie vyslaných 165 vojakov, v roku 2010 to už bolo iba 96 a v tomto roku je predpoklad, že to bude iba 82 profesionálnych vojakov.

„OS SR nie sú spôsobilé zaistiť postačujú úroveň ochrany a prežitia vlastných síl na bojisku. Väčšina logistických jednotiek je vybavená technikou, ktorá má nulový stupeň balistickej ochrany,“ zdôrazňuje rezort obrany.

14 debata chyba