S odsťahovaním súhlasia všetci, namiesto zmieru prišla hádka

Oskar Dobrovodský a jeho neprispôsobiví susedia z Družstevnej ulice v Malackách nenašli k sebe cestu ani za zmierovacím stolom v Primaciálnom paláci v Bratislave. Naopak, na záver podujatia, ktoré zorganizoval občiansky aktivista Alojz Hlina, padali ostré slová a nadávky.

09.08.2011 19:14
Roman Galba, Jozef Danihel, Alojz Hlina, Oskar... Foto:
zľava: Roman Galba, Jozef Danihel, Alojz Hlina a Oskar Dobrovodský.
debata (38)

Hlina médiám predstavil riešenie konfliktu, na základe ktorého by sa rodina Galbavých a Danihelovcov presťahovala do piatich obytných kontajnerov. Tento plán by stál 14-tisíc euro, čiastkou 8-tisíc by mal prispieť Úrad splnomocnenca vlády pre rómsku komunitu a zvyšných 6-tisíc má doložiť mesto Malacky.

Podľa aktivistu Malacky nakoniec nemusia vôbec škodovať, pretože dom, ktorý dnes obývajú neprispôsobiví, môžu predať. Hlina navrhol, aby tam po odsťahovaní sa rómskej rodiny nastúpila upratovacia čata pozostávajúca z úradníkov, ktorí mali na starosti spor v Malackách a situáciu niekoľkokrát označili za normálnu. V opačnom prípade by podľa neho mali odstúpiť.

S týmto riešením súhlasili aj Roman Galba a Jozef Danihel, ktorí na stretnutí zastupovali 40-člennú rodinu susedov Dobrovodských. „Prijali by sme však viac kontajnerov, sme veľká rodina. Boli by sme radi, keby nám kúpili namiesto jedného nového dva staré kontajnery,“ povedal.

Takýto plán podporil aj Oskar Dobrovodský. „Naďalej mi ničia majetok, vulgárne píšu po stenách, potrebu robia pri mojom dome. Budem to riešiť súdnou cestou a žiadať o zaplatenie škôd, ktoré mi za tie roky spôsobili,“ povedal.

„Moji susedia bývajú na cudzom pozemku. Tu prítomný Roman Galba mi pred zrakmi štátnych policajtov povedal, že ak mu ho zbúrajú, pôjde bývať na pôvodné miesto, ale zo života mi spraví trikrát také peklo ako doposiaľ,“ dodal.

Galba tieto tvrdenia popieral a dookola vyzýval Dobrovodského, aby sa zaprisahal k pánu Bohu. „Klameš a robíš hanbu celým Malackám. Zobuď sa už konečne,“ povedal po záhorácky.

Danihel sa zasa posťažoval, že mu nedovolili urobiť žumpu na dvore tam, kde chcel. „Žumpu ste nemohli vykopať, ale dom ste mohli postaviť,“ zahriakol ho Hlina.

Ten potom kritizoval prácu Úradu splnomocnenca vlády pre rómsku komunitu, ktorý sa podľa neho raz tvári, že s týmto sporom nič nemá a inokedy že sa ho to dotýka, ale aj samotné vedenie mesta Malacky. „Ja som amatérsky psychológ, podľa mňa je Oskar tesne pred veľkým problémom,“ poznamenal na adresu Dobrovodského, ktorý po celý čas pôsobil veľmi vyčerpane.

V Malackách sa vo štvrtok 11. augusta neformálne zíde vedenie mesta, aby rozhodli o jednej, maximálne dvoch alternatívach riešenia sporu. Na stretnutí o tom informoval prednosta Mestského úradu Dušan Vavrinec. Podľa neho už mesto tento problém pred deviatimi rokmi riešilo a stálo ho to nemalé peniaze.

Záver diskusie sa už niesol iba v znamení hádok. Galbavý obviňoval Dobrovodského, že vybavil jeho prepustenie zo zamestnania a že si do Malaciek pozýva Kotlebu a spol. Podľa neho patrí 40-ročný Malačan do „justičáku“ a tvrdí, že na „každého raz dôjde, lebo zákon je guľatý“. Štvorica neprispôsobivých susedov už viac k slovu nikoho nepustila a odišla z miestnosti.

38 debata chyba