Most-Híd a SMK pritvrdili v boji o voliča

Údery, ktorými sa zasypávajú Most - Híd a SMK, budú pokračovať a môžu byť ešte tvrdšie. Zhodujú sa na tom politológovia, podľa ktorých mimoparlamentná SMK zacítila šancu. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky sa totiž preferencie oboch strán začínajú vyrovnávať.

10.08.2011 12:00
Béla Bugár Foto:
Šéf strany Most-Híd Béla Bugár
debata (7)

Zatiaľ čo Most – Híd Bélu Bugára stráca, jeho rivali z SMK ho pomaly dobiehajú. Keby voľby boli dnes, dostali by sa zrejme i do parlamentu. Obe strany preto zo všetkých síl bojujú o priazeň maďarského voliča.

„SMK chce využiť príležitosť, aby získala nespokojných voličov Mostu. Potrebuje sa zviditeľniť – najmä teraz, keď koalícii tečie do topánok. Obe strany lovia voličov v rovnakých vodách, preto sú spory medzi nimi ostré a budú ešte ostrejšie,“ predpokladá politológ Tomáš Koziak. Situácia mu pripomína spory spred niekoľkých rokov, keď medzi sebou súperili dve slovenské národné strany – Pravá SNS Jána Slotu a SNS Anny Belousovovej. Tiež bojovali o rovnakých voličov, a veľmi tvrdo.

Podľa analytika Jána Baránka je súboj medzi Mostom – Híd a SMK pokračovaním počiatočných sporov, keď Bugár opustil maďarskú stranu a založil nový politický subjekt. Aj on však súhlasí, že vyostrenie vzájomných vzťahov treba pripísať na vrub postupnému vyrovnávaniu preferencií oboch strán.

Taký vývoj potvrdil v júli prieskum agentúry Focus. Podľa neho by Most – Híd, ktorý vlani vo voľbách získal vyše osem percent voličských hlasov, tentoraz skončil s necelými siedmimi percentami, kým SMK by sa s 5,8 percenta hlasov prebojovala do Národnej rady. Rozdiel medzi ich preferenciami sa tak znížil asi na jedno percento.

Ďalšiu vlnu kritiky Mostu – Híd spustila SMK minulý týždeň, keď upozornila na dotáciu z programu Úradu vlády na podporu menšinovej kultúry. Vicepremiér pre menšiny a ľudské práva Rudolf Chmel, ktorý je aj podpredsedom Mostu – Híd, dal deväťtisíc eur združeniu Pre Šamorín. To je však zaregistrované na adrese štátneho tajomníka rezortu dopravy Árpáda Érseka (Most – Híd). A hoci Bugár tvrdí, že Érsek z týchto peňazí nedostal nič, lebo išli na letnú detskú škôlku, SMK to vidí inak.

„Je to očividný konflikt záujmov,“ povedal Pravde predseda SMK József Berényi. Pripomenul aj ďalšie sporné dotácie v celkovej výške do 9 000 eur, ktoré Chmelov úrad poskytol vydavateľstvu Kalligram. Jeho šéf László Szigeti pritom radí Chmelovi aj Bugárovi, navyše vydávalo aj Chmelove knihy.

Bugár na kritiku SMK reagoval protiútokom. Vyhlásil, že ak SMK používa také špinavé prostriedky, je ochotný otvoriť tému finančnej podpory SMK z Maďarska. Pohrozil, že o tom začne hovoriť, ak budú útoky pokračovať. O čo konkrétne ide, však odmietol povedať. „Zatiaľ ešte nie, pretože iba zbierame údaje. Sú to len indície. Ak to bude také, že by sme to mali vypustiť aj bez konkrétnych informácií, tak to urobíme,“ naznačil Pravde Bugár.

SMK podľa neho nevie politiku robiť inak, iba útočne. „Sú mimoparlamentnou stranou, musia robiť niečo, čím upútajú pozornosť médií. Na jednej strane to chápem, ale je to dvojsečná zbraň. Potrebujú nám čo najviac poškodiť. Je isté, že SMK začala robiť veľmi tvrdú národnostnú politiku. Myslím si, že to bude pokračovať,“ zhrnul Bugár.

Berényi zdôrazňuje, že sa SMK nemá čoho báť: „Keď pán Bugár vie niečo nekalé, nech to zverejní. Naše financovanie je v súlade so zákonom. My neútočíme, len poukazujeme na to, že politici Mostu – Híd neplnia sľuby. Je to našou úlohou, aj keď to v maďarskej komunite vyvolá určité rozpaky,“ uzavrel predseda SMK.

Kto zo súboja oboch strán vyjde víťazne, si analytici netrúfajú predpovedať. Koziak pripomína, že rozhodnúť môže už jedno alebo dve percentá voličských hlasov. SMK to má však podľa neho ako mimovládna strana teraz jednoduchšie, ľahšie môže kritizovať to, za čo nenesie zodpovednosť.

Baránek je presvedčený, že v dlhodobom horizonte sa obe strany zase spoja. Maďarskí voliči sa podľa neho budú rozhodovať podľa tém, s ktorými strany prichádzajú. Baránek sa domnieva, že pre maďarskú menšinu je dôležitejší rozvoj ich regiónu, než veci ako jazykový zákon a dvojaké občianstvo.

7 debata chyba