Pre korupciu asi prídeme o európsky šampionát v biatlone

Po nedávnom fiasku so zrušením zimnej deaflympiády hrozí Slovensku ďalšia medzinárodná blamáž. Slovenská vláda totiž pre odhalený prípad korupcie zastavila dotácie na dostavbu národného biatlonového areálu v Osrblí.

11.08.2011 12:00
Osrblie Foto:
Biatlonový areál v Osrblí zrejme nebude hostiť majstrovstvá Európy, ktoré sa tu mali konať na budúci rok.
debata (7)

V ňom by sa už na budúci rok mali konať majstrovstvá Európy v biatlone. Bez štátnej podpory vo výške 1,6 milióna eur však Slovenský zväz biatlonu nebude schopný areál dokončiť. Čo bude ďalej s pripravovaným šampionátom, nikto nevie.

Na príspevok pre dostavbu športového areálu v Osrblí sa zložil Úrad vlády a dve ministerstvá. Milión eur poskytol rezort školstva, 300-tisíc dalo ministerstvo financií a rovnakou sumou prispela z vlastnej rezervy premiérka Iveta Radičová. „Okamžite sa našli osoby, ktoré sa začali tváriť, že im patrí desať percent z tejto sumy,“ priblížila včera Radičová. Polícia podľa nej páchateľov odhalila hneď v zárodku. 29. júla zadržala podozrivé osoby pri preberaní úplatku 30-tisíc eur.

Ako informoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), vyšetrovatelia stíhajú troch ľudí pre trestný čin nepriamej korupcie, sprostredkovateľ úplatku je už vo väzbe. O ďalších podrobnostiach odmietol zatiaľ hovoriť. „Prípad sa ešte vyšetruje. Nie je možné ani vylúčiť obvinenie ďalších osôb,“ vysvetlil minister.

Radičová priznala, že peniaze na dokončenie areálu hľadali ťažko. „Mrzí ma, že sme museli rozhodnúť o zastavení týchto dotácií. Mrzí ma, že tento areál napriek nášmu úsiliu nebudú môcť zo štátnych prostriedkov dostavať.“

Biatlonistov správa o zabrzdení finančnej podpory zaskočila. „Zatiaľ nemám o prípade bližšie informácie, takže si ani neviem predstaviť, čo bude nasledovať,“ uviedol šéf organizačného výboru majstrovstiev Európy a viceprezident Slovenského zväzu biatlonu Ivor Lehoťan a pokračoval: „Finančné prostriedky potrebujeme na dokončenie multifunkčnej budovy v areáli, ktorá je rozostavaná. Európsky šampionát pridelili Slovensku v roku 2009. Chceme vďaka nemu opäť získať pre Osrblie kredit, aby sme sa v budúcnosti mohli zase uchádzať o usporiadanie Svetového pohára.“

Prekvapený bol aj generálny sekretár biatlonového zväzu Peter Neuschl. „Neviem, čo sa deje, pre nás je to šok. Dostali sme už 300-tisíc eur z finančnej rezervy premiérky, vďaka ktorým sme rozbehli práce na vynovení areálu, opravili sme palebnú čiaru. Zvyšok sľúbených peňazí, 1,3 milióna eur, mal ísť na dokončenie budovy v biatlonovom areáli. Ak ich nezískame, situácia je jasná. Nebude budova, nebude ani európsky šampionát.“

Slovensko tak ako organizátor zrejme stratí ďalšie medzinárodné podujatie a opäť pre korupciu. Aj deaflympiáda vo Vysokých Tatrách totiž skrachovala po tom, čo mal šéf Slovenského deaflympijského výboru Jaroslav Ruda spreneveriť 11 miliónov eur určených na prípravu zimných hier. Medzinárodný škandál bol vtedy ešte o to väčší, že deaflympionici z viacerých krajín už na Slovensko prišli alebo boli na ceste. Zbytočne vynaložené peniaze im nikto nevrátil. Rudu neskôr zatkla polícia a stále je vo väzbe.

Tentoraz situácia nemusí byť až taká dramatická, pretože do šampionátu zostáva ešte viac ako päť mesiacov a toto podujatie nemá vo svete až také veľké meno. Biatlonová špička štartuje na pretekoch Svetového pohára a na majstrovstvách sveta, na majstrovstvá Európy chodia skôr mladší pretekári.

Odborníci sa však pozastavujú nad tým, prečo vláda dotácie stopla, keď ako tvrdí, korupciu včas odhalila. Takto na to doplatili samotní športovci. Podľa Ivana Rončáka z Transparency International Slovensko nie je korupcia výnimočná, lebo priestor na ňu existuje všade.

„Úplne sa odstrániť nedá. Nezdá sa mi však správne, keď sa pri takomto odhalení zruší celá realizácia akcie. Na to nie je dôvod. Odhalenie každého korupčného prípadu je dobré, ale pozastavenie finančnej podpory by malo byť iba dočasné, aby cieľ zostal zachovaný,“ dodal Rončák.

7 debata chyba