Pred parlament príde demonštrovať asi tisíc Rómov

Pred budovu Národnej rady SR na bratislavskom Hradnom vrchu príde 14. septembra okolo tisíc Rómov z rómskych osád na Slovensku. Iniciátorom akcie je člen voľného občianskeho združenia Riešenie pre Malacky Alojz Hlina.

15.08.2011 15:26
Hlina, Malacky, rómovia Foto:
Podnikateľ a aktivista Alojz Hlina (vľavo) diskutuje s členmi rómskej rodiny.
debata (15)

Demonštráciou chcú upozorniť našich zákonodarcov na zanedbávanie riešenia rómskej otázky, ktorá má podľa vyjadrenia Hlinu aj v slovenských podmienkach charakter časovanej bomby. Dva týždne po zhromaždení Rómov chce Hlina pred parlament zvolať občanov žijúcich v susedstve rómskych osád, ktorí chcú tiež poukázať na zhoršenú kvalitu svojho života a bývania vinou neprispôsobivých rómskych rodín.

Na zhromaždení chce Hlina ponúknuť poslancom návrhy na riešenie rómskeho spolužitia v podobe legislatívnych zmien. Na podporu týchto zmien chce vyhlásiť určitú formu politického tendra a tým využiť možnosť, aby najlepšie návrhy prešli s podporou naprieč parlamentným politickým spektrom. Z tendra Hlina vopred vylúčil SNS. Obmedzenia má mať aj Smer v prípade, že by do legislatívnych aktivít strana chcela ísť samostatne.

Hlina sa výrazným spôsobom angažuje v riešení problémov neprispôsobivej rómskej rodiny v Malackách na Družstevnej ulici, ktorá tam spôsobila vážne narušenie susedských a medziľudských vzťahov. Podľa Hlinu konflikt v susedských vzťahoch nastal po dlhodobejšej nevšímavosti štátnych orgánov a samosprávy mesta, čo vyviedlo k vyhroteniu vzťahov. Hlina umiestnil pred rómske chatrče na Družstevnej ulici dve unimobunky so sociálnym zariadením a škôlkou. Jednomesačný súhlas na umiestnenie unimobuniek vypršal 13. augusta a bude na mestskej samospráve v Malackách, či platnosť povolenia ešte o mesiac predĺži.

Hlina na jednom otvorenom stretnutí poskytol návrh, aby sa neprispôsobivá rodina presťahovala z Družstevnej ulice do inej lokality. Návrh spočíva v tom, že by úrad splnomocnenca vlády poskytol mestu Malacky účelovú dotáciu vo výške 8000 eur. Ďalších 6000 eur by požičalo združenie Riešenie pre Malacky. Z týchto prostriedkov by sa poskytol náhradný pozemok a kúpilo by päť kontajnerových bytov, ktoré by sa stali majetkom rodiny Galbovcov. Celkovú sumu 14 000 eur by mesto i združenie získalo späť odpredajom pozemkov, ktoré vlastní rómska rodina pod jednou z chatrčí. Podľa Hlinu s riešením súhlasí rómska rodina Galbových, susediaca rodina Dobrovodských, tiež úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity a na vyjadrenie sa čaká ešte od Mestského úradu v Malackách.

Na spoločnom odmietavom stanovisku tohto riešenia sa predbežne zhodol Klub starostov a primátorov Záhoria. Tvrdia, že presťahovaním rómskej rodiny sa problém nevyrieši, len presunie do inej oblasti. S týmto názorom nedávno súhlasil aj predseda Parlamentu Rómov Ladislav Fízik.

15 debata chyba