Kusý: Superhrubou mzdou si môže SaS zahojiť ranu po eurovale

Schválenie superhrubej mzdy, ktorá je jednou z priorít volebného programu SaS, môže byť cestou, ako liberálom zahojiť ranu po tom, ako nakoniec zahlasujú za zmeny v eurovaloch. Uviedol to politológ Miroslav Kusý s tým, že rozhodnutie vlády bolo možno v tejto súvislosti aj účelom.

19.08.2011 18:03
Miroslav Kusý Foto: ,
Miroslav Kusý
debata (11)

„Euroval bol pre SaS takou vizitkou v zmysle – ‚pozrite, akí sme zásadoví‘. Ja som si stý, že SaS nakoniec ustúpi a superhrubá mzda by mohla byť niečo, čím sa budú prezentovať pred voličmi,“ vysvetlil Kusý. Pripúšťa, že liberáli budú ešte robiť drahoty, no napokon ustúpia.
Kusý je presvedčený, že predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda mal pravdu, ak vyhlásil, že nemožno byť 51 týždňov v roku vo vládnej koalícii a na týždeň si odbehnúť do opozície. „Sú otázky a taktiky pohyblivé, kde jednotliví partneri môžu mať rozličné názory, ale euroval je zásadná otázka,“ dodal Kusý.

Aj politológ Rastislav Tóth pripúšťa, že odobrenie superhrubej mzdy vládnym kabinetom môže brať SaS pri hlasovaní o eurovaloch čiastočne do úvahy. „Ale len okrajovo. Je tu náhradné riešenie, ktorým je Smer. Ten ak dostane pokyn z Bruselu, tak zahlasuje za. Síce bude frflať, ale zahlasuje,“ avizoval Tóth.

SaS na štvrtkové vyjadrenia Dzurindu reagovala slovami, že tak, ako koalícia dúfa, že presvedčí pri eurovaloch SaS, liberáli veria, že presvedčia zvyšok koalície.

My nie sme priekupníci, tvrdí SaS

Novela zákona o špecifických štátnych zárukách, ktorá nadväzuje na súhlas s dodatkom o navýšení eurovalu 1, sa na žiadosť SaS prerokuje na budúcotýždňovej Koaličnej rade. Jej predstavitelia pritom odmietajú, že by koaliční partneri podmieňovali súhlas so zavedením superhrubej mzdy schválením zmien v eurovaloch, ktoré liberáli dlhodobo odmietajú.
„Vôbec nie. Zavedenie jednotného výberu daní a odvodov, zavedenie superhrubej mzdy, to nie je špecifický program SaS. Na tom je v koalícii zhoda. Takto to vôbec nestojí,“ uviedol minister práce Jozef Mihál (SaS).

„My nie sme priekupníci, myslíme to so Slovenskom naozaj dobre. Euroval sa nikdy nezobchoduje so superhrubou mzdou,“ vyhlásil šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár.

Návrh zákona o superhrubej mzde, ktorý na mimoriadnom rokovaní schválila vláda, pochádza z dielne ministerstva práce. Na jeseň ho však ešte čaká prerokovanie v parlamente. Zároveň v pia­tok kabinet na žiadosť SaS vypustil z rokovania novelu súvisiacu s navýšením eurovalu.

„Strana SaS požiadala, aby to bolo prerokované na Koaličnej rade v utorok a tým sa nestíha termín na predkladanie návrhov na septembrovú schôdzu parlamentu. Došlo k dohode, že to bude potom riešené cez skrátené konanie, aby nedošlo k mesačnému oneskoreniu,“ priblížil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Vecne chce o podpore navýšenia a zmien pravidiel fungovania eurovalu so SaS ešte rokovať. Bez jej hlasov sa totiž zvyšok vládnej koalície bude musieť v parlamente spoľahnúť na podporu opozičného Smeru.

11 debata chyba