Slovenský lekár pracuje aj za troch pri rovnakom plate

Detský lekár Peter Visolajský otvorene priznáva, že by sa bál, keby sa niekto z jeho príbuzných ocitol v slovenskej nemocnici. Situácia je podľa neho zlá aj v tej nitrianskej. Lekári nepracujú v dobrej kondícii, pacientov totiž pribúda a nadčasy nie sú vždy zaplatené.

25.08.2011 07:34
Peter Visolajský Foto:
Peter Visolajský.
debata (22)

Nízke platy a zlé pracovné podmienky sú hlavnými dôvodmi, pre ktoré sa Visolajský ako šéf odborárov spolu s desiatkami kolegov rozhodol pridať k hromadnému odchodu lekárov. Presné čísla ani oddelenia nechcel uviesť kvôli ich ochrane. Upozornil však, že na niektorých oddeleniach stačí, aby odišiel jediný lekár a hrozí kolaps. „Netýka sa to už len menších, ale aj fakultných nemocníc. Poznám oddelenia, kde sú len dvaja doktori.“

Pacientov pritom chodí čoraz viac. „Najmä v Nitrianskom kraji je to vypuklé, pretože sa rušili oddelenia a nemocnice v okolitých menších mestách. Takmer všetky vážne stavy chodia do Nitry,“ dodal Visolajský. Prekračovanie nadčasov je tak úplne bežné. Asi pred dvomi rokmi inšpekcia práce zistila viacero porušení, nič sa však odvtedy nezmenilo.

Práca navyše nie je podľa nitrianskych lekárov riadne zaplatená. Visolajský tvrdí, že aby uživil rodinu a zabezpečil si štandard, musí mať dva úväzky. To je asi 300 odpracovaných hodín mesačne. Mám dve deti. Skoro vôbec nie som doma." Každý mesiac má asi 10 až 12 služieb. Služba je, veľmi zjednodušene povedané, práca na 24 hodín. Čiže vyše polovice z pracovných dní v mesiaci odrobí takmer nonstop. Visolajský pozná kolegov z Topoľčian, ktorí majú 18 služieb za mesiac. Môže sa tak stať, že pacienta ide operovať chirurg, ktorý tri dni poriadne nespal.

A pláca? Visolajský uvedie jeden príklad. V sobotu v noci ošetroval pacientku z Maďarska. Prišla bez kartičky, mala otravu, museli to riešiť v hotovosti. „Podľa výpočtov mi za hodinu takejto práce zaplatila 3,30 eura. Toľko nezaplatíte ani najlacnejšiemu inštalatérovi… Len jedna fľaša infúzie stojí 1,60 eura.“

Ani pomocný personál a sestry na tom nie sú lepšie. Podľa pravidiel by napríklad mala byť jedna sanitárka na 20 pacientov. „V Nitre je jedna na celú budovu.“ Podobné príklady uvádzali aj lekári v Trnave.

Vedenia oboch nemocníc sú tiež vo zvláštnej pozícii, pretože sa o odchode lekárov dozvedajú len z médií. Aj preto nechcú odpovedať na otázku, čo bude potom s nemocnicou a kde budú hľadať náhradu. „Takéto akcie by mali prísť až vtedy, keď sú vyčerpané všetky pokusy o jednanie. Nikto z odborov však s nami nerokoval o požiadavkách. Takisto nevieme nič o presných počtoch zamestnancov, ktorí plánujú odísť,“ uviedol Peter Mondek, námestník riaditeľa nitrianskej nemocnice.

Lekárski odborári pritom tvrdia, že je to celoslovenský problém a nie nedostatok konkrétnych nemocníc. A tiež sa vraj nechcú „vykašľať“ na pacientov. „Inak by som už dávno odišiel za hranice, napríklad do Čiech. Ale ja chcem pracovať tu na Slovensku a musí sa spraviť zmena. Preto som sa k tomu pridal,“ povedal Visolajský.

22 debata chyba